Fritidsgården Ung 137, biblioteket och en lounge med en scen har flyttat in i sina nya lokaler i Nästa Jordbro på Hurtigs torg. I det nya kafét i loungen sitter Jordbroborna Jamila Zrioui och Tigist Dubale. Det är första gången de besöker lokalerna.

– Jag tycker att det är bra att det finns ett kafé, det finns inte några fik i Jordbro centrum annars, säger Jamila Zrioiu.

Tigist Dubale tycker det är bra att något händer i centrum.

– Vi väntar på att saker ska hända här och undrar när det händer, det kan bli bra med en samlingsplats här, tror hon.

Inkluderande mötesplats

Genom att låta Jordbroborna komma med förslag på vad som ska finnas i lokalerna hoppas man att mötesplatsen ska kännas inkluderande.

– Har du en idé om ett framträdande på scenen eller om du vill ställa ut något på vår utställningsvägg i loungen så ska det gå, "alla personer ska med" är grundtanken, säger Kristina Nyman, kultursamordnare i Haninge kommun.

Även om Jamila Zriouis egna barn kanske är lite för gamla för att gå på teater hoppas hon att någon typ av teaterföreställning kan hållas på den nya scenen i loungen.

– Det skulle vara kul om man hade föreställningar som både barn och föräldrar kan gå på tillsammans, och lite mer konst! En konstutställning skulle vara fint. Sen hoppas jag också att de har öppet på helgerna.

Nystart

Lokalerna i Nästa Jordbro ersätter det tidigare kulturcentrumet som höll till i Jordbromalmsskolan. Framöver, när Jordbro centrum flyttas närmare pendeltågsstationen, är planen att ett nytt större kulturhus ska byggas där.

– Tanken är att detta är en tillfällig plats där bibliotek, fritidsgård och kultur kan samlas under de kommande åren i väntan på ett allaktivitetshus, säger Kristina Nyman.

När beslutet om att riva det gamla kulturhuset i Jordbro kom möttes det av stor kritik och nu hoppas man att de nya lokalerna kan ses som en nystart.

– Det var Jordbrobon och författaren Mariam Jobe som kom med idén att det skulle heta "Nästa Jordbro". Man vill nog se det här som en ny start och en väg framåt för Jordbro, menar Kristina Nyman.

Det fanns en del kulturföreningar som hyrde in sig i lokalerna i det tidigare huset, kommer de få plats här?

– Vi har inte möjlighet att husera föreningarna för lokalerna här är mindre, men i de flesta fall har de redan hittat nya lokaler, säger Kristina och fortsätter:

– Samtidigt vill vi gärna att föreningar kommer och verkar i lokalerna. En del ungdomsföreningar har till exempel verksamhet i vår danssal och vi välkomnar även pensionärer till huset. Vi kommer försöka öppna upp huset så mycket vi kan.