Nyöppnat. Här på Hurtigs torg ligger mötesplatsens nya lokaler. Foto: Naimi Lundegård

Nu invigs Jordbros nya mötesplats för kultur

I helgen invigs de nya lokalerna hos mötesplatsen Nästa Jordbro. Bibbla, fritidsgård och en lounge med scen för framträdande ska erbjuda Jordbroborna kultur.

  • Publicerad 14:30, 2 sep 2021

Det blir bra med en samlingsplats här

Fritidsgården Ung 137, biblioteket och en lounge med en scen har flyttat in i sina nya lokaler i Nästa Jordbro på Hurtigs torg. I det nya kafét i loungen sitter Jordbroborna Jamila Zrioui och Tigist Dubale. Det är första gången de besöker lokalerna.

– Jag tycker att det är bra att det finns ett kafé, det finns inte några fik i Jordbro centrum annars, säger Jamila Zrioiu.

Tigist Dubale tycker det är bra att något händer i centrum.

– Vi väntar på att saker ska hända här och undrar när det händer, det kan bli bra med en samlingsplats här, tror hon.

Premiärbesök. Det var första gången som Jamila Zrioui besökte Nästa Jordbro. Foto: Naimi Lundegård

Inkluderande mötesplats

Genom att låta Jordbroborna komma med förslag på vad som ska finnas i lokalerna hoppas man att mötesplatsen ska kännas inkluderande.

– Har du en idé om ett framträdande på scenen eller om du vill ställa ut något på vår utställningsvägg i loungen så ska det gå, "alla personer ska med" är grundtanken, säger Kristina Nyman, kultursamordnare i Haninge kommun.

Även om Jamila Zriouis egna barn kanske är lite för gamla för att gå på teater hoppas hon att någon typ av teaterföreställning kan hållas på den nya scenen i loungen.

– Det skulle vara kul om man hade föreställningar som både barn och föräldrar kan gå på tillsammans, och lite mer konst! En konstutställning skulle vara fint. Sen hoppas jag också att de har öppet på helgerna.

Nyinflyttad. Redan innan sommaren flyttade fritidsgården och biblioteket in i sina nya lokaler. Foto: Naimi Lundegård

Kulturhus i Jordbro - vad har hänt?

Sedan 2011 användes lokalerna i gamla Jordbromalmsskolan som kulturhus.

2014 la de styrande partierna fram att man ville ha ett nytt kulturhus i Jordbro 2018.

2015 beslutade man att ett nytt kulturhus skulle byggas och skolan skulle rivas.

Hösten 2018 skulle Jordbromalmskolan börjar rivas och 400 nya bostäder byggas på platsen.

2019 planlades ett nytt kultruhus i nya Jordbro centrum.

Efter många förseningar inleddes rivning av huset under 2020.

Politikerna och partierna i Haninge har i flera år tvekat kring om ett nytt kulturhus ska byggas i Jordbro eller inte. De fyra styrande partierna (S, C, L och KD) beslutade hösten 2019 att det ska planläggas för ett nytt hus med kulturverksamheter i Jordbro. Men det är inte alls säkert att det blir kommunen som avsätter pengar för det, utan man väntas också hoppas på marknaden.

Huset väntas inte bli ett renodlat kulturhus likt gamla Jordbromalmsskolan. Det betyder att flera verksamheter sannolikt kommer behöva flytta från Jordbro.

Visa merVisa mindre

Klenod. Den lysande näsan som gjordes som en reaktion på rivningen av Jordbro kulturhus har fått följa med till de nya lokalerna. Foto: Naimi Lundegård

Nystart

Lokalerna i Nästa Jordbro ersätter det tidigare kulturcentrumet som höll till i Jordbromalmsskolan. Framöver, när Jordbro centrum flyttas närmare pendeltågsstationen, är planen att ett nytt större kulturhus ska byggas där.

– Tanken är att detta är en tillfällig plats där bibliotek, fritidsgård och kultur kan samlas under de kommande åren i väntan på ett allaktivitetshus, säger Kristina Nyman.

När beslutet om att riva det gamla kulturhuset i Jordbro kom möttes det av stor kritik och nu hoppas man att de nya lokalerna kan ses som en nystart.

– Det var Jordbrobon och författaren Mariam Jobe som kom med idén att det skulle heta "Nästa Jordbro". Man vill nog se det här som en ny start och en väg framåt för Jordbro, menar Kristina Nyman.

Det fanns en del kulturföreningar som hyrde in sig i lokalerna i det tidigare huset, kommer de få plats här?

– Vi har inte möjlighet att husera föreningarna för lokalerna här är mindre, men i de flesta fall har de redan hittat nya lokaler, säger Kristina och fortsätter:

– Samtidigt vill vi gärna att föreningar kommer och verkar i lokalerna. En del ungdomsföreningar har till exempel verksamhet i vår danssal och vi välkomnar även pensionärer till huset. Vi kommer försöka öppna upp huset så mycket vi kan.

4 september - Nästa Jordbro invigs

Var? Hurtigs torg, Jordbro centrum.

När? Mellan klockan 12 och 17 den 4 september.

Vad? Olika typer av kulturhändelser, bland annat bjuds det på arabisk musik från bandet Tarraband, en utställning om Emil i Lönneberga på biblioteket och uppträdanden från lokalgruppern Vägen Ut och Jordbro United.

Vilka? Allt är gratis och alla är välkomna.

Mer information finns på kommunens hemsida: haninge.se

Visa merVisa mindre