Inträde. Välkommen in – men bara om du kan bevisa att har vaccinpass/ covidpass. Foto: Mitt i / Mostphotos

Nu införs vaccinpass för evenemang i Stockholm

Vid sammankomster med fler än 100 deltagare inomhus kräver nu regeringen att man ska ha ett vaccinationsbevis för att få komma in.

  • Publicerad 16:15, 17 nov 2021

Det är nödvändig

Nu införs krav på vaccinationsbevis vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 100 personer inomhus.

Den nya regeln införs från och med den 1 december. Från vilken ålder som vaccinpass ska kunna krävas, om det blir 16 eller 18 år, är inte bestämt.

Det meddelade regeringen vid en pressträff på onsdagen.

Så får du ditt vaccinpass

Restriktioner

Arrangörer som använder sig av vaccinationsbevis behöver inte begränsa sitt evenemang. Men de som inte använder sig av bevisen måste införa vissa restriktioner.

– Det är nödvändig för att skydda hälso- och sjukvården från hög belastning, sade Karin Tegmark Wisell, Folkhälsomyndighetens generaldirektör, vid pressträffen.

Folkhälsomyndigheten tar nu fram föreskrifter för evenemang där man väljer att inte använda vaccinationsbevis.

– Det kommer att handla om regler för antal deltagare per per kvadratmeter och antal personer per sällskap.

Välkomnas

Beslutet välkomnas av Anna Starbrink (L) hälso- och sjukvårdsregionråd i Region Stockholm. Hon tycker dock att bevisen borde gälla för fler evenemang.

Förslaget: Inför vaccinpass även i Sverige

– Låt dem inte begränsas till lite större evenemang. Även andra platser och aktiviteter där människor träffar personer under lite längre tid borde kunna bli aktuella för ”vaccinpasset”, säger hon i ett pressmeddelande.

Så får du vaccinpass i Kivra

För att få tag i ett vaccinpass är det enklast att logga in på e-hälsomyndigheten som sedan skickar ditt bevis till den digitala brevlådan Kivra

Inträde. Välkommen in – men bara om du kan bevisa att du tagit båda doserna vaccin mot covid-19. Foto: Johan Thornton