VEM GÖMMER SIG DÄR? Kan det vara syskonen Muhammed och Awa Faye kom till Tumba bibliotek på öppningsdagen för att låna en bok, men som stannade till i pysselhörnan? Foto: Sacharias Källdén

Nu har Tumbas nya mötesplats öppnat

Böcker, konst, medborgarkontor och fritidsutrustning. På Tumbas nya mötesplats når man allt det här från och en samma entré. "Om man kommer hit för en bok, kanske man går hem med ett par skridskor", säger Botkyrkas bibliotikariechef.

  • Publicerad 07:00, 6 nov 2021

Vi brukade komma hit ofta redan innan de byggde om biblioteket, men det är finare nu
.
Vi vill skapa mer anledning för folk att besöka biblioteket

Lagom till läslovets början öppnade Tumba bibliotek igen, efter en längre tids renovering.

– Jag har väntat på det här i två år, utbrister Linnea Antman som hittade till en av de nya studieplatserna redan på öppningsdagen i måndags.

Men det nyrenoverade biblioteket smygöppnade redan förra helgen. Under stort spektakel, vittnar Marie Johansen, verksamhetschef för konsthall och bibliotek i Botkyrka.

– Det bara vällde in folk. Vi uppskattar att det säkert var 500 personer som kom, och många var positiva till de nya lokalerna, säger hon.

Mer tillgängligt

Marie Johansen visar runt i lokalerna – och för undertecknad (som vanligtvis brukade göra entré från trappan som leder upp från Tumba centrum) tog det ett tag innan han förstod var han befann sig i de nya lokalerna i förhållande till de gamla.

Det första som möter en från ingången vid Tumba torg är en bemannad informationsdisk som kan dirigera dig vidare. Rakt fram ligger biblioteket och till vänster ligger Medborgarcenters nya disk. Här finns också datorer och skrivare att låna.

Längre in ligger, förutom bibliotekets nya och gamla lokaler, Xetmuseet, Konsthallens nya ateljé och Fritidsbanken. Allt inom räckhåll från varandra.

– När vi samlokaliserar allt så här skapar det ett mervärde för besökaren. Om man kommer hit för en bok, kanske man går hem med en bok, plus ett par skridskor. Medborgarkontor och bibliotek har också delvis samma besökare, som vill använda datorer, skriva ut, få samhällsinformation. Nu kan vi erbjuda bättre service och jobba tillsammans med att öka medborgarnas digitala delaktighet, säger Marie Johansen.

X. I Xetmuseet hänger konst från Sven Erixson. Hans färger har legat som inspiration för arkitekten som ritat de nya lokalerna, poängterar Marie Johansen. Foto: Sacharias Källdén

TYDLIGHET. Utifrån syns det tydligt vilka som huserar i de renoverande lokalerna: biblioteket, medborgarcenter, Xetmuseet och Botkyrka konsthall samt Fritidsbanken. Foto: Sacharias Källdén

Läslov = pyssel

Någon som är helt med på vad Marie Johansen menar med "mervärde" är 6-åriga Tumbakillen Muhammed Faye och hans familj.

De kom till biblioteket för att låna en böcker som de kan läsa på kvällen innan de ska gå och lägga sig, men fastnade i konsthallens ateljé där pyssel stod på schemat. Muhammed är i full färd med att färglägga någonting.

– Det är en Batman-mask, säger han.

– Vi brukade komma hit ofta redan innan de byggde om biblioteket, men det är finare nu, menar Muhammeds mamma Rohey Faye.

Vid ett bord intill ligger grunden till en massiv väv. Den är sporadiskt påbörjad lite här och var, men det är det som är tanken. Här ska alla barn få bidra med så mycket de vill och orkar.

– Det är en gemensam väv som vi hoppas att vi ska kunna fylla under läslovet, berättar barnbibliotekarien Tone Karlsen och fortsätter:

– Om vi lyckas komma så långt som vi hoppas ska den hänga mellan pelarna på bibliotekets barnavdelning.

Planera gjordes om

I grunden var planen att det nya biblioteket skulle vara en ny byggnad. Med facit i hand vet vi att så inte blev fallet. Men Marie Johansen menar att det blev bra ändå.

– Alla förutsättningar fanns inte för att börja planen på ett helt nytt bibliotek. Istället fick vi göra om och bygga ut, och i det arbetet tycker jag att vi har varit oerhört flexibla och lyhörda, säger hon.

Och biblioteken i Tullinge och Alby, fanns det inte planer på att renovera dem också?

– Jo så är det, men när det blir av beror mycket på hur centrumplanerna utvecklas. I Tullinge behöver vi ett större, mer funktionellt och tillgänglighetsanpassat bibliotek som inte ligger en trappa upp som idag. I Alby är tillgängligheten okej, men där vill vi skapa mer anledning för folk att besöka biblioteket när man ändå är i centrum, genom bättre placering.

Och vid utvecklingen av Botkyrkas bibliotek ser Johansen en fördel med att samlokalisera flera kultur- och medborgaraktörer under ett och samma tak, precis som man gjort i Tumba.

Här finns Botkyrkas bibliotek:

Alby bibliotek: Albyvägen 6C.

Fittja bibliotek: Fittja torg 14.

Hallunda bibliotek: Borgvägen 1 (Folkets hus).

Tullinge bibliotek: Nyängsvägen 3B.

Tumba bibliotek: Tumba torg 105.

Vårsta bibliotek: Ringvägen 2.

Visa merVisa mindre