En container behöver inte bara vara en container. Den kan också vara ett konstverk, föränderligt över tid. Vid Telefonplan har street art-konstnärerna Rikard Olsén och Emma Blomquist förvandlat Hemköps stora papperscontainer med abstrakt och färgrikt måleri.

Och under hösten får fler chansen att skapa street art på den lite undanskymda platsen vid butikens baksida.

– Vi vill att Containern Telefonplan ska bli en plats för street art där människor möts, skapar nya sammanhang och är kreativa. Det ska vara en inbjudande och inspirerande plats för både proffs och nybörjare i alla åldrar, säger Föreningen Midsommargårdens verksamhetschef Ebba Brusewitz.

Hemköps papperscontainer har blivit ett konstverk, som alla kan vara med och förändra.

Hemköps papperscontainer har blivit ett konstverk, som alla kan vara med och förändra.

Märta Lefvert

Alla får prova på

Det är Föreningen Midsommargården som ordnar den nya kreativa mötesplatsen, som Hemköp upplåter sin container till. I fredags var det invigning, med Rikard Olsén och Emma Blomquist på plats för att måla inför publik. De är först ut som månadens konstnärer vid containern.

– Det är ett utmanande objekt att måla på. Det är ju inte en plan vägg, utan skulpturala ytor. Vi hoppas att det vi gjort kan inspirera andra att också skapa, säger Rikard Olsén.

I oktober tar andra konstnärer vid och förändrar containern med sin konst. I samband med det blir det vernissager då alla får prova på street art, berättar konstnärliga ledaren Nabil Dorbane.

– Min roll är att leta efter konstnärer som matchar med containern och som har olika stilar. Det ska vara både figurativt, abstrakt och lettering (med bokstäver), säger han.

Konstnärliga ledaren Nabil Dorbane.

Konstnärliga ledaren Nabil Dorbane.

Märta Lefvert

Ska vara inspiratör

Nabil Dorbane har lång erfarenhet av workshops i street art och ser fram emot att hålla dem vid Telefonplan. Det blir ett antal under hösten. När de äger rum kan man kika efter på Midsommargårdens webbsida.

Dessutom kan man stämma träff med Nabil Dorbane om man vill måla på containern. Tanken är att han ska vara där och undervisa och inspirera – inte att människor ska måla på egen hand.

– Jag kommer att dela med mig av mina visioner och med vad jag kan, säger han.