Nöjda. Richard Arvelius och Gunnar Karlsson tycker det är skönt att arbetet nu äntligen är igång. Foto: Patrik Wirén

Nu har det stora grävjobbet inletts i Skarpnäck

Det har varit en utdragen historia. Men nu är renoveringen av Skarpnäcks sopsug slutligen i gång. Förhoppningen är att arbetet är slutfört i mitten av april. Innan dess får de boende räkna med att en hel del gator kommer vara avstängda.

  • Publicerad 16:59, 8 okt 2021

Lösningen med en sopsug är inte dum alls – om den sköts. Men man kan väl säga att vi som bor här i dag betalar för 35 års användande

Richard Arvelius och Gunnar Karlsson, ledamöter från Sopsam (Sopsug i Skarpnäck samfällighetsförening), är märkbart lättade. Sedan två år tillbaka har de arbetat med sopsugens renovering, en historia som varit lite av en följetong på dessa sidor.

– Det känns skönt att det slutligen är i gång. Det har varit ganska dålig stämning när den inte fungerat. Åtminstone i början, men sedan har folk vant sig, säger Gunnar och syftar på de kärl och containrar som ställts ut i området i väntan på att sopsugen ska vara i bruk igen.

– Jo, det var en del klagomål i början. Sopor placerades utanför containrarna och blev riktiga smörgåsbord till råttorna. Men det har varit lugnt en tid nu. Containrarna blev med tiden det nya normala, bekräftar Richard Arvelius när vi ses vid den delen av Horisontvägen som varit avstängd sedan 27 september.

Två kilometer rör

Vanligtvis rullar busstrafiken här, men nu har hållplatserna flyttats till Flygfältsgatan. Och så kommer det att se ut, åtminstone till den 19 januari. Malinda Flodman, kommunikatör på trafikkontoret i Stockholms stad, konstaterar att det är ett stort och besvärligt projekt.

– Vi leder om trafiken och gör det så bra som det är möjligt. Men eftersom sopsugen ofta ligger under gatan har vi inget alternativ, säger hon.

Sammanlagt handlar det om två kilometer rör som nu ska ner i marken till en kostnad av 40 miljoner kronor. En summa som betalas av Sopsam, bestående av 13 bostadsrättsföreningar och ytterligare 5 bolag i stadsdelen.

– Lösningen med en sopsug är inte dum alls – om den sköts. Men man kan väl säga att vi som bor här i dag betalar för 35 års användande, säger Richard Arvelius.

Pilotgatan. Här pågår grävjobbet för fullt. Sammanlagt handlar det om två kilometer rör. Foto: Patrik Wirén

Det har tidigare höjts åtskilliga röster för att staden ska ta över sopsugen och så sent som i mars i år sa miljöborgarrådet Katarina Luhr (MP) till Mitt i att Stockholm vatten och avfall, Svoa, på sikt ska ta över den. Jonas Dahllöf, enhetschef på Svoa, säger att de nu satt i gång en utredning för att titta på judiska, tekniska och ekonomiska förutsättningar.

– Målet är att vi ska överta ansvaret för den, men vi kan inte gå händelserna i förväg. Utredningen väntas vara klar första kvartalet 2022, säger han.

Nu när renoveringen är inledd och fakturan mottagen är både Gunnar och Richard mer avvaktande till stadens övertagande. 

– Vi måste kalkylera på det, så att vi ser att det verkligen innebär att kostnaderna sänks, säger Gunnar Karlsson.

Finns det någonting ni tar med er från sopsugshistorien?

– Framför allt att lägga undan pengar och ha en underhållsplan. Arbetet i styrelsen hade varit så mycket enklare om pengarna redan funnits där. Så fort de sagt att det var dags att byta rör hade vi kunnat köra direkt, säger Richard.  

Här grävs gatorna upp

Vecka 39-3: Horisontvägen mellan Segelflygsgatan och Pilotgatan

v. 38-48: Pilotgatan mellan Skarpnäcks allé och Gondolgatan

v. 44-48: Segelflygsgatan vid Skarpnäckskyrkan

v. 48-6: Segelflygsgatan mellan Skarpnäcks allé och Fallskärmsgatan

v. 3-7: Flygargatan och Segelflygsgatan mellan Horisontvägen och Flygargatan

v. 6-15: Pilotgatan mellan Skarpnäcks allé och Horisontvägen

v. 6-15: Flyghamnsgatan

v. 3-14: Pilvingegatan

v. 48-3: Pilvingegatan mellan Skarpnäcks allé och Flyghamnsgatan

Visa merVisa mindre