Det är tongångarna uppåt den varma tisdagen när Mitt i besöker herrlagets träning på Grimsta IP. Laget kom från sex raka segrar och har haft tio raka matcher utan förlust.

Gustav Sandberg Magnusson, 30, har tillhört A-truppen sedan 2009 och jubilerade nyligen som spelaren med flest matcher i klubbens historia. Han är övertygad om att BP borde kunna gå upp – och stanna – i allsvenskan.

– Häcken är en liknande klubb och har lyckats i Göteborg. Vi borde kunna stanna i allsvenskan längre än två säsonger i rad. Det hade också förhoppningvis lett till att de tre stora klubbarna i stan tappat lite publik till oss, säger han.

Flugit under radarn

Tränaren Christer Mattiasson anser att säsongen gått över förväntan.

– Inför året hade jag tagit läget vi har nu alla dagar i veckan.

Det pratades om Halmstad, Öster och Örebro inför säsongen. BP, som när Mitt i besöker träningen ligger på den andra direktplatsen upp till allsvenskan, har flugit under radarn.

– Men det är en sjukt jämn serie. Vi behöver ha flyt med att slippa skador under slutskedet, säger Christer Mattiasson.

Han anser inte att BP förlorar något om man skulle falla på målsnöret.

– Det är inte vår stora uppgift att gå upp, men gör vi det så vore det otroligt roligt.

"Har fått ihop det väldigt snabbt"

Inne i klubbhuset tar klubbdirektör Peter Kleve emot oss på sitt lilla, spartanskt inredda kontor. Att allsvenskan skulle hägra i höst var inget han var beredd på när han anlände till klubben i år.

– Men spelare och ledare har fått ihop det väldigt snabbt. Det är jättekul att se.

Spelarna verkar övertygade om att ni är redo för allsvenskan?

– För mig är det väldigt viktigt att vi i så fall går upp på det sätt vi vill gå upp på. Att vi spelar unga spelare. Om BP ska vara ekonomiskt hållbara på lång sikt i svensk elitfotboll måste vi fortsätta sälja fotbollsspelare, säger Peter Kleve.

BP:s verksamhet finansieras till stor del av just spelarförsäljningar. Klubben har en post i budgeten vigd åt detta på 10 miljoner kronor.

– Och för att kunna sälja unga fotbollsspelare behöver vi spela dem. Saknar vi spelare i truppen som är under 23 år när vi går upp i allsvenskan är det bättre att vi går upp vid ett senare tillfälle.

Peter Kleve säger att han "ständigt" kommer vilja att laget har ytterligare en-två unga spelare i startelvan.

Ser du några risker med att BP skulle gå upp i allsvenskan?

– Den stora risken infinner sig om vi skulle gå ifrån strategin, men det är mitt jobb att se till att vi inte gör det. Spelar vi bara etablerade spelare i allsvenskan kommer vi inte kunna sälja några spelare, och vi kommer inte kunna ha en ekonomiskt hållbar ekonomi.

– Men gör vi det bra och följer strategin tror jag vi kommer kunna etablera oss i allsvenskan.