Kommunen är känd för att vara sparsam. Men när politikerna efter många års diskussioner bestämde sig för att Vallentuna skulle få ett kulturhus fick det kosta 170 miljoner.

– Visst blir det en kostnad. Men det ger prägel åt bygden. Det här är en signal att Vallentuna tänker på framtiden. Det här huset ska stå här i 150 år. Minst, sa dåvarande ordförande för kommunstyrelsen Örjan Lid, M, till Mitt i Vallentuna.

Den 17 november 2012 invigdes byggnaden som skulle bli symbol för det nya och moderna Vallentuna.

Marie Gustavsson har varit bibliotekschef i kulturhuset sedan 2014.

– Det är så välkomnande och fungerar verkligen som samhällets vardagsrum. Placeringen på huvudorten är väldigt bra. Det är lagom stort och byggt med omtanke för besökare och personal.

Gott om egna vrår

Hon uppskattar att det flödar in ljus från de stora fönstren och att besökarna både kan hitta egna vrår och vara del av en större publik när det ordnas evenemang.

Sådana blir det många under de tio dagar som firandet pågår.

Bland höjdpunkterna finns en spelning med gamle rockräven Mats Ronander som intar Caféscenen i kväll, fredag. Han kommer tillbaka på söndag för en kulturlunch där han under rubriken Vinylsnack pratar om album och låtar som påverkat honom.

Andra artister som besöker kulturhuset är Lise & Gertrud, tributebandet the Waterloo som spelar Abbalåtar, Ulf Johansson Werre som ger en modern dixiekonsert på söndag, balkanbandet Süperstar Orkestar, Alvaro Estrella och så Anna Järvinen som både gör en spelning och pratar om sin bok Dröm natten till i dag.

Mest prominent bland dem som kommer är kanske Parisa Liljestrand.

– Det är klart att det blir roligt att lyssna på henne i hennes nya roll som kulturminister. Som vi förstått det vill hon gärna komma, men man vet ju aldrig, säger Marie Gustavsson.

Vad har varit mest minnesvärt genom åren?

– Att vi höll öppet hela tiden under pandemin. Ett tag var det bara 20 personer som fick vara inne samtidigt. Men trots att det var stora restriktioner kunde vi ha verksamheten i gång, säger Marie Gustavsson.