MILJÖMÄRKT. Naturskyddsföreningens dekal Bra miljöval får nu pryda SL:s bussar och tåg. En seger, enligt regionrådet Tomas Eriksson (MP). Foto: Mikael Lundström/Pekka Pääkkö

Nu får SL Bra miljöval-märkning

Tar du bussen eller tåget dit du ska är det ett bra miljöval. Men nu kanske ännu bättre, sedan SL fått Naturskyddsföreningens välsignelse.

  • Publicerad 04:59, 23 feb 2021

Vi kommer ställa ännu tuffare krav

När du åker med SL gör du ett bra miljöval. Fast det visste du nog redan.

Men nu kan i alla fall SL sätta Naturskyddsföreningens märke "Bra miljöval" på sina bussar och tåg.

– Det här är en seger för alla på SL som i åratal jobbat mot en mer hållbar verksamhet, men också för alla resenärer som vill resa hållbart, säger regionrådet Tomas Eriksson (MP) i ett pressmeddelande.

Sedan tidigare har SL:s fordonsflotta ställt om till förnybara bränslen, som el och HVO, som är biodiesel.

Koll på batterierna

För att få utmärkelsen har Naturskyddsföreningen ställt vissa krav på SL, som nu alltså är uppfyllda.

Ett är att all el som används ska komma från förnybara källor, varav hälften ska vara märkt med Bra miljöval, och batterierna i elbussarna ska vara spårbara i hela leveranskedjan vad gäller kritiska material.

Rena produkter

Ett annat är att ha koll så att produktionen av nya fordon har låg klimatpåverkan. Så är till exempel materialen i de nya C 30-tågen giftfria och ej allergiframkallande.

Dessutom ska alla rengöringsprodukter som används vara miljömärkta.

– Det här betyder inte att vi är i mål. Tvärtom innebär den här märkningen att vi kommer ställa ännu tuffare krav. Vår förhoppningen är också att sjötrafiken ska miljömärkas. Kraven för att kunna märkas med Bra miljöval kommer också att bli tuffare, säger Tomas Eriksson.