SL har knutit till sig en ny samarbetspartner för att öka tryggheten i kollektivtrafiken. Det är den ideella organisationen Nattskiftet som ska röra sig på platser där det anses stökigt och otryggt.

– Det handlar om att täcka in miljöerna i anslutning till kollektivtrafiken, som den dåligt belysta och utsatta gångvägen och tunneln på vägen till och från stationen eller hållplatsen. Med fler stödjande resurser även här ska exempelvis unga kvinnor kunna få bättre stöd på plats, säger Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd och SL:s ordförande i ett pressmeddelande.

Tanken är också att SL:s trygghetscentral ska kunna dirigera Nattskiftet till stationer och hållplatser där många rör sig.

40 nattvandrare

Nattskiftet är en frivilligorganisation med nattvandrare. 40 nattvandrare ska ingå i den grupp som ska arbeta för SL. De utbildas via Medborgarskolan, och ska fungera som "nattkompisar" som de skriver på sin hemsida.

https://www.mitti.se/nyheter/s-och-v-kritiska-till-fler-kontrollanter-i-sl-trafiken/repuef!32BMpVZMlOH224GM7LNQ/

Avtal har slutits fram till 2025, till en kostnad på drygt 600 000 kronor per år, och nattvandrarna går på sitt första skift redan denna vecka.

Många i trygghetens tjänst

Utöver samarbeten med organisationer som Stadsmissionen och nu Nattskiftet har SL egna trygghetsresurser, som omfattar 800 personer, både värdar och väktare. En del av värdarna ersätter det tidigare samarbetet med Lugna gatan.

På pendeln finns sedan drygt ett år trygghetsvärdar kvälls- och nattetid på sträckorna Västerhaninge–Nynäshamn och Södertälje–Gnesta.

https://www.mitti.se/nyheter/flera-partier-vill-se-tunnelbana-till-bromma-flygplats/repuek!ZgkkL0@43X46vhQsturcNw/