Bli inte förvånad om det dyker upp biljettkontrollanter med munskydd i kollektivtrafiken. För nu har de fått ok att bära munskydd från arbetsgivaren ISS, något som Seko-tidningen var först med att rapportera om.

– Resenärer frågar varje dag varför vi inte bär munskydd. En del vill inte visa biljetten för att vi då kommer för nära, och jag förstår dem till hundra procent, säger Ivana Evertsson, biljettkontrollant och skyddsombud.

Redan i våras efterfrågade de munskydd, men fick tvärnej, berättar hon.

Handskar och handsprit har däremot funnits hela tiden.

Kontrollerna stoppades

I april stoppades sedan biljettkontrollerna av smittskyddsskäl, för att återupptas på sensommaren. Och nu går de även ombord på tåg och bussar.

– Om kontrollanterna bedömer att det är tillräckligt glest så går de ombord. Det ligger ju också i deras intresse att kontrollerna kan utföras på ett smittsäkert sätt. En armlängds avstånd både från kontrollant och resenär är det som gäller, sade Claes Keisu, pressansvarig vid Region Stockholms trafikförvaltning, till Mitt i tidigare i höst.

Ny riskbedömning

Sedan smittspridningen ökat under hösten har frågan om munskydd blivit aktuell igen.

Och vid ISS biljettkontroll har en ny riskbedömning gjorts.

– Nu säger de att vi kan bära munskydd om vi vill. Jag är jätteglad, säger Ivana Evertsson.

Kan bli rekommendationer

Men hon är också kritisk till att det inte har varit klart uttalat tidigare.

– Vi har medarbetare som är i riskgrupp och som har varit väldigt oroliga.

Folkhälsomyndigheten har öppnat för att det kan komma lokala rekommendationer att använda munskydd i situationer där det inte går att hålla avstånd.

Oklart vem som betalar

Men om arbetsgivaren kommer att stå för munskydden är ännu oklart. ISS vill heller inte gå med på beskrivningen att de skulle ha sagt nej till munskydd tidigare.

– Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer, säger Anders Fridell, presskontakt vid ISS till Seko-tidningen.