Krogkoncernen Brasseriegruppen hintade redan i november 2021 om att de skulle öppna en krog i korsningen Fleminggatan/Sankt Eriksgatan. Men i slutet av januari förra året blev den gamla banklokalen i stället en vaccinmottagning.

Bröderna Filip och Daniel Güven som äger Brasseriegruppen sa då till Mitt i att man ville ta sitt samhällsansvar under pandemin samtidigt som man slapp hyran för lokalerna i fråga.

Men nu ska det alltså röra på sig i grytorna.

– Vaccinationscentralen har flyttat ut och vi kommer etablera en restaurang där, med målet att öppna under våren, skriver Filip Güven i ett mejl.

Fridhemsplans mötesplats

Han skriver vidare att man vill skapa ett medelhavsbrasserie som en kvarterskrog med ”solig mat”.

– Vi hoppas det här blir Fridhemsplans nya mötesplats, en restaurang som är enkel att slinka in på för ett glas eller en middag med vänner.  

Filip Güven från Brasseriegruppen.

Filip Güven från Brasseriegruppen.

Pressbild Brasseriegruppen/Mathias Nordgren

Förra året drogs Brasseriegruppens alkoholtillstånd in på åtta av deras restauranger, efter ett beslut av tillståndsutskottet i Stockholms stad. Det handlade bland annat om Prinsen, Pontonen med Trattorian på Norr Mälarstrand och Zink.

"Sammantaget har förvaltningen konstaterat en rad anmärkningar avseende företrädarnas ekonomiska förehavanden," skrev staden bland annat i sitt beslut.

Brasseriegruppen överklagade beslutet i förvaltningsrätten och fick också inhibition, vilket innebär att de har fått servera alkohol i väntan på beslut i domstolen.

Glada över domslutet

I februari kom till slut förvaltningsrättens beslut som undanröjer Stockholms Stads beslut från juni 2022 att återkalla serveringstillståndet enligt alkohollagen. Brasseriegruppen får därmed fortsätta servera alkohol på sina restauranger i Stockholms innerstad.

– Förvaltningsrätten anser att stadens utredning, när hänsyn tagits till vad bolagen fört fram i målen, inte klart visar att det förekommit några åsidosättande av alkohollagen eller bolagsrättsliga bestämmelser. Staden har inte heller klart visat att det förekommit allvarliga brister i bolagens ekonomi, säger Eva-Lotta Hedin, lagman vid Förvaltningsrätten.

Filip Güven säger:

– Självklart är vi otroligt glada över utfallet och domslutet. Nu ser vi fram emot att kunna lägga allt vårt fokus på att göra det vi ska göra: utveckla restaurangerna tillsammans med våra fantastiska medarbetare.