I många år var området där Ericsson haft sin kabelfabrik helt stängt. Men 2016 togs första spadtaget till Älvsjöstaden – en ny stadsdel med 1 800 nya bostäder strax intill Älvsjö centrum.

Byggstöket har varit påtagligt men nu kan man skönja slutet. I maj har Familjebostäder börjat bygga sitt sista kvarter i området. Kvarteret kallas Kraftcentralen 1 och ska innehålla 96 lägenheter.

Dennis Wedin (M), bostads- och fastighetsborgarråd och ordförande i Familjebostäder, var på plats för att ta ett symboliskt första spadtag.

– Detta spadtag känns extra stort då vi inleder bygget på det sista bostadskvarteret i Älvsjöstaden. Över hälften av lägenheterna är treor och fyror, så vi har lyssnat in att många efterfrågar mellanstora lägenheter, sa Dennis Wedin när han greppade spaden.

Skola har byggts ut

I paketet ingår mer än bostäder. Kämpetorpsskolan har också byggts ut, från en skola för 300 barn till en F–9-skola för 1 000 elever, med två nya idrottshallar och en 11-spelarplan för fotboll. Dessutom har ett par parker och flera nya förskolor byggts, för att serva den nya stadsdelen.

Familjebostäder bygger bostäderna i Älvsjöstaden ihop med JM, som har ytterligare några kvarter att påbörja. Dessutom ska Stockholms parkering bygga ett garage ut mot Älvsjövägen, som blir klart 2026.

Kulturhus planeras

När den gamla panncentralen kan omvandlas till kulturhus är ännu inte klart. Som Mitt i tidigare har berättar planerar Familjebostäder att utveckla den k-märkta tegelgula byggnaden till en kulturhus/mötesplats med brett innehåll. Ett genomförandebeslut planeras till början av 2023.