De två solpaneler staden nyligen installerat och en tredje som snart ska upp på taket på Torsviks idrottshall ger tillsammans el nog för att försörja drygt 20 genomsnittliga villor under ett år. Under 2024 kommer även taken på Bodals skola, Källängens skola och Christinaskolan att prydas av paneler med solceller. Därefter kan det bli dags att installera dem på stadshusets tak och i Gångsätra, Högsätra och Skärsätra.

I slutet av 2026 räknar staden med att ha 13 solcellsanläggningar i drift, med en total effekt på 2 300 kWp.

– Vi har låtit ta fram en solkarta där man studerat var solen ligger på maximalt för att få bäst effekt, säger Anna-Britta Bergman (M), ordförande i fastighetsnämnden.

På kort sikt innebär solpanelerna en utgift på cirka 6 miljoner kronor årligen i löpande investeringar. På längre sikt ska de sänka kostnaderna staden har för el. Den första solpanel kommunen installerade har sedan 2018 funnits på Exakt arena – och har hittills sparat staden 300 000 kronor om året jämfört med tidigare elkostnad, berättar Anna-Britta Bergman.

Kriser i världen

I början av 2023 stod solceller för cirka två procent av stadens totala energianvändning, år 2025 väntas den stå för 9 procent.

– Vi har påbörjat ett mer systematiskt arbete. Detta ska bidra ekonomiskt men det är också en miljöfråga. Med hänsyn till kriser i världen vill vi dessutom säkerställa så mycket egen energi som möjligt.

Andelen el från solenergi inom ­Lidingö stad har ökat från 1,6 MW 2019 till 4,2 MW 2022.

– Ett sätt för oss att få upp denna siffra är att fortsätta jobba med vår kostnadsfria energi- och klimatrådgivningen som vi erbjuder småhus­ägare och brf:er och företag. Den finansieras med statliga medel från energimyndigheten, ­säger stadens miljösamordnare Anna Granström.

Drar de skolor som får solpaneler på sitt tak särskild nytta av det?

– Vi har en generell debitering för el så det jämnar ut sig för kollektivet. Det ska vara rättvist – hur vi tillgodogör oss den egenproducerade elen. Vi jobbar också med andra elbesparingar såsom att installera led-belysning.