I fjol ledde nya regler i avfallsförordningen kring eldning av trädgårdsavfall till viss förvirring. Fick man elda trädgårdsavfall på tomten alls och vad gäller egentligen för eldar på valborg?

Nu har Haninge kommun uppdaterat sina regler kring eldning efter att regeringen gjort ett förtydligande.

– Skillnaden är att nu står det inte längre i avfallsförordningen att det är förbjudet att elda bioavfall. Nu får i stället kommunen via sina lokala föreskrifter bestämma när man inte får elda. Man har egentligen gått tillbaka hur det var innan, säger My Minnergård, avdelningschef på Södertörns miljlö- och hälsoskyddsförbund, SMOHF.

I Haninge ska trädgårdsavfall, utan invasiva arter, fortfarande i första hand komposteras på tomten eller lämnas till återvinningscentral. Men för den som vill elda är det inte förbjudet. Däremot får du bara elda trädgårdsavfallet under vissa förutsättningar och veckor (se faktarutor).

Enklare med valborgmässoafton

De nya reglerna gör det även enklare med brasor på valborgsmässoafton. Tidigare krävdes dispens från SMOFH för den som ville elda vid en allmän sammankomst.

– Nu regleras valborgsmässoafton i de lokala föreskrifterna i stället – som eldningsveckorna, säger My Minnergård.

Det enda som krävs nu för valborgelden är att söka tillstånd från polisen.

"Bättre att kompostera"

Men förbundet vill inte att Haningeborna per automatik eldar trädgårdsavfall.

– Det är alltid bättre att kompostera, åka till sin återvinningscentral eller se vad man kan använda det till. Till exempel kan man flisa trädgårdsavfallet och använda det på stigar i skogen. Det finns mycket man kan göra med avfall i stället för att elda upp det.

Ska man elda så ska man vara noggrann med att partiklar inte sprids.

– Eldning innebär en påverkan på klimatet och sprider föroreningar. Man ska alltid fråga sig vad man kan göra med avfallet i stället, säger My Minnergård.