Nyöppning. Elvira Lindqvist och Sebastian Schildt öppnar Restaurang Oxenstierna i den norra flygeln på Malmgården vid Historiska museet. Foto: Pekka Pääkkö

Nu blir det krog på Malmgården

Lokalt, grönt och hantverksmässigt – både på och under tallriken. När Restaurang Oxenstierna öppnar den 7 juli i Gysinges gamla lokaler vid Historiska museet är ambitionerna höga.

  • Publicerad 10:05, 28 jun 2021

Ända sedan Gysinge Byggnadsvård flyttade från kvarteret Krubban vid Historiska museet har det surrats om krogplaner på Oxenstiernska Malmgården. Och snart är det dags.

Den 7 juli öppnar Restaurang Oxenstierna, med kök och matsal i den norra flygeln och en stor uteservering under de gamla lindarna på gården.

Bakom satsningen står välrenommerade silversmeden Sebastian Schildt. Med ateljé på behändigt avstånd – i flygeln mitt emot – blir krogen en naturlig förlängning.

– Jag har under lång tid haft en bubblande ide om att förena mat och konst och design, berättar han.

Fokus på grönt

Den kreativa ledaren Elvira Lindqvist fick Sebastian kontakt med via ett direktmeddelande på Instagram. Vid den tidpunkten var hon kökschef på Fotografiska, och den gröna tråden kommer att löpa genom menyerna även på Oxenstierna.

Hon beskriver inriktningen som klassiskt, svensk mathantverk, med både småplock och kvarterskrogens klassiska tre rätter.

– Jag tror väldigt mycket på grön, hållbar mat, från mindre bönder, i säsong. Det blir en meny med fokus på grönt och med kött, fisk och skaldjur i den proportion naturen tillåter. Vi börjar med grönsaken när vi bygger en rätt och ger den mest plats. Det är ett väldigt roligt och kreativt sätt att bygga rätter som dessutom gör gott för naturen, säger hon.

Testpilot. Elvira Lindqvist med kökschefen Peter Linfors som precis har bakat den första pizzan i den nya vedugnen. Foto: Pekka Pääkkö

När det gäller inredning och inventarier lämnas inget åt slumpen. Porslinet och de handblåsta glasen är tillverkade exklusivt för Restaurang Oxenstierna. Mats Theselius har ritat stolarna och för den grafiska profilen står Stina Wirsén.

– Bestick är något som inte går sönder och som får en fantastisk patina med åren, så dem köper vi begagnade och rustar upp, säger Sebastian Schildt.

Från lyx till norm

Specialdesignade föremål tillverkade av lokala producenter, eller till och med för hand, framstår lätt som exklusivt. Men här är formspråket medveten nedtonat, med rutiga dukar och glas utan fot.

– Numer så likställs design och kvalitet nästan alltid med lyx, så jag ville skapa en plats där svenskt kvalitetshantverk kan bli tillgängligt för alla. Det kommer att bli många annorlunda och nyskapande uttryck, och det känns extra fint att vi samtidigt kan lyfta fram några av Sveriges bästa hantverksproducenter, som Gustavsbergs porslinsfabrik och Klässbol.

Flyglarna kvar efter branden

Kvarteret Krubban ligger mellan Linnegatan, Styrmansgatan, Storgatan och Narvavägen och rymmer bland annat Historiska museet som byggdes under 1930-talet, regementsbyggnaderna från 1800-talet och den delvis bevarade Oxenstiernska malmgården.

Malmgården byggdes ursprungligen av Elsa Barbro Sparre, änka efter Gabriel Oxenstierna som ärvt tomten av sin far, riksrådet Gabriel Oxenstierna.

Malmgården byggdes om 1733 av hovmarskalken Carl Gustav Spens, och på 1780-talet lät repslagaren Olof Roselius bygga ett bostadshus i två våningar i den västra delen av Malmgården.

1829 brann mangårdsbyggnaden ner, men de tre flyglarna och Roselius bostad finns bevarade.

1831 tog Kronan och Kungliga livgardet över malmgården, och i samband med det blev den norra flygeln skosmedja och sjukstall.

Källa: Statens fastighetsverk, Wikipedia

Visa merVisa mindre

Förvandling. Med ett par veckor kvar till öppning är Elvira Lindqvist och Sebastian Schildt förväntansfulla. Foto: Pekka Pääkkö

Mångsysslare

Sebastian Schildt har varit verksam som silversmed och smyckesdesigner under eget namn sedan 1987. Han har formgivit allt från smycken och bruksföremål till den monumental skulpturen Livets träd i Hedvig Eleonora kyrka.

Han har ett galleri på Strandvägen där han ställer ut egna och andra konsthantverkares alster. I hans ateljé och verkstad på Oxenstiernska Malmgården, som är landets största silversmedja, är flera konsthantverkare verksamma.

Sebastian Schildt är representerad bland annat på Nationalmuseet i Stockholm och Röhsska museet i Göteborg.

Visa merVisa mindre