Ända sedan Gysinge Byggnadsvård flyttade från kvarteret Krubban vid Historiska museet har det surrats om krogplaner på Oxenstiernska Malmgården. Och snart är det dags.

Den 7 juli öppnar Restaurang Oxenstierna, med kök och matsal i den norra flygeln och en stor uteservering under de gamla lindarna på gården.

Bakom satsningen står välrenommerade silversmeden Sebastian Schildt. Med ateljé på behändigt avstånd – i flygeln mitt emot – blir krogen en naturlig förlängning.

– Jag har under lång tid haft en bubblande ide om att förena mat och konst och design, berättar han.

Fokus på grönt

Den kreativa ledaren Elvira Lindqvist fick Sebastian kontakt med via ett direktmeddelande på Instagram. Vid den tidpunkten var hon kökschef på Fotografiska, och den gröna tråden kommer att löpa genom menyerna även på Oxenstierna.

Hon beskriver inriktningen som klassiskt, svensk mathantverk, med både småplock och kvarterskrogens klassiska tre rätter.

– Jag tror väldigt mycket på grön, hållbar mat, från mindre bönder, i säsong. Det blir en meny med fokus på grönt och med kött, fisk och skaldjur i den proportion naturen tillåter. Vi börjar med grönsaken när vi bygger en rätt och ger den mest plats. Det är ett väldigt roligt och kreativt sätt att bygga rätter som dessutom gör gott för naturen, säger hon.

När det gäller inredning och inventarier lämnas inget åt slumpen. Porslinet och de handblåsta glasen är tillverkade exklusivt för Restaurang Oxenstierna. Mats Theselius har ritat stolarna och för den grafiska profilen står Stina Wirsén.

– Bestick är något som inte går sönder och som får en fantastisk patina med åren, så dem köper vi begagnade och rustar upp, säger Sebastian Schildt.

Från lyx till norm

Specialdesignade föremål tillverkade av lokala producenter, eller till och med för hand, framstår lätt som exklusivt. Men här är formspråket medveten nedtonat, med rutiga dukar och glas utan fot.

– Numer så likställs design och kvalitet nästan alltid med lyx, så jag ville skapa en plats där svenskt kvalitetshantverk kan bli tillgängligt för alla. Det kommer att bli många annorlunda och nyskapande uttryck, och det känns extra fint att vi samtidigt kan lyfta fram några av Sveriges bästa hantverksproducenter, som Gustavsbergs porslinsfabrik och Klässbol.