Fontänen är igång, solen lyser och några personer sitter på de utspridda borden som kommunen placerat på torget utanför Täby centrum.

Sedan 2015, då Täby torg invigdes, har planen varit att göra torget mer levande och att Täbyborna ska få ta del av de svarta lådorna. Men fram till nu har paviljongerna ekat tomma och endast använts som förråd av kommunen.

I slutet av förra året började det dock hända saker när kommunen började renovera en av lådorna för att möjliggöra en verksamhet där. Och nu står det klart att en av boxarna ska tas över av Täbyrestaurangen Triften.

– Det är kul och hedrande att vi får den här möjligheten. Jag har aldrig tänkt tanken att vi ska ha något inne i centrum. Men det känns kul att det vi gjort har uppmärksammats och att kommunen tror att det är vi som kan skapa mer liv, säger Triftens ägare Stina Wallster.

Öppnar i sommar

Till sommaren planerar de att öppna en uteservering med 30 till 40 platser framför en av de svarta lådorna. Det kommer att bli en klassisk kaféverksamhet med macka, bakverk och kaffe. Allt bakat i Triftens eget bageri. Även glassen blir hemgjord, berättar hon.

– På riktiga råvaror med grädde och ägg, som man ska ha i en glass, och jordgubbar så klart, säger hon.

Sitta inne i höst

Förhoppningen är att öppna mellan skolavslutningen och mitten av sommaren. Men då paviljongen endast har el och vatten för tillfället är det mycket att fixa innan dess.

– Tiden går så rysligt snabbt, men vi hoppas. Ytskikt och väggar inomhus måste till. Byggnaden ska göras om så det blir en fungerande verksamhet samtidigt som vi vill behålla den häftiga arkitekturen. Mixen mellan arkitekturen och ett traditionellt fik lockar mig.

I höst ska allt vara klart även invändigt och då ska det finnas plats för runt 20 gäster inne i lådan.

– De flesta kommer nog ta med sig, det är en plats som många passerar och min förhoppning är att de kan köpa en kaffe när de är på väg till bussen eller till jobbet, säger hon.

Söker sommarjobbare

Pandemin har påverkat restaurangbranschen hårt vilket även Triften märkt av.

– Det har varit det tuffaste året hittills. Vi har varit tvungna att säga nej till alla extratjänster, vilket är tråkigt eftersom vi som restaurang är en bra första arbetsplats och en väg in i arbetslivet, säger hon.

Visst finns det en oro, berättar Stina Wallster, även om hon ändå ser optimistiskt på framtiden. Just nu pågår rekryteringarna inför sommaren.

– Det finns många ungdomar i kommunen som inte har ett jobb i sommar och då hoppas vi att vi kan erbjuda sommarjobb till en del med förhoppningen att vissa kan stanna kvar, säger hon och fortsätter:

– Det finns inget positivt som pandemin medfört, men fler personer har börjat äta sin lunch utomhus vilket gjort att fler hittat till Täby torg redan, säger hon.