I ena hörnan av torget Stråket i Råsunda ligger Saaghi Grill, en persisk restaurang som öppnade 2016. Det är eftermiddag och lokalen är nästintill fullsatt. Ljudnivån är hög och serveringspersonal springer om varandra i den lilla restaurangen.

– Vi höll faktiskt öppet under pandemin, vi klarade att göra det eftersom vi följde alla restriktioner med avstånd mellan borden och så vidare. Men det är verkligen tack vare våra stammisar som det gick runt, många kom och köpte hem mat och stöttade oss under den värsta perioden. Vi hade även rabatt när gäster ville köpa hem mat, berättar servitrisen Tara Baghestani.

Kalldusch för branschen

Under 2020 och 2021 försatte pandemin som bekant många restauranger i en svår sits, med restriktioner och indragna öppettider. En del valde att prova på lösningar som hemkörning av mat och vissa höll öppet med färre sittplatser och tidigare stängning.

Efter att restriktionerna släpptes är kundflödet på Saaghi Grill tillbaka till hur det var före pandemin.

– Nu är det jättemycket gäster igen, ibland är det till och med kö utanför, så det är jättekul att ha mycket att göra igen, säger Tara Baghestani.

Hundra meter bort ligger kvarterspizzerian Morella, där uteserveringen just nu är tom på folk. De har tack vare hembeställningar klarat sig okej under pandemin.

– Vi hade många som beställde pizza och hämtade upp men det var väldigt tomt här i restaurangen. Nu ser vi att gästerna börjar komma tillbaka mer och mer efter att restriktionerna släppt, på luncherna till exempel. Men vi har klarat oss relativt bra, eftersom många beställt hem pizza från oss, säger pizzabagaren Özturk Senol.

På branschorganisationen Visita är bilden att restauranggäster nu kommer tillbaka, men fler orosmoln spås i framtiden.

– Vad som sker nu är att folk börjar gå på restauranger igen och besöksnäringen återhämtar sig efter pandemiåren. De står dock inför en ny utmaning, nämligen den höga inflationen. Troligtvis kommer vi framöver att se högre notor på restauranger, eftersom inköpspriset på varor höjs, säger Dan-Aria Sucuri, kommunikationskonsult på Visita.

Restriktioner slog hårt

På Tuletorget i Sundbyberg ligger den italienska restaurangen Piatti som har öppet för middagsgäster. Förberedelserna inför kvällen är i full gång inne i den rymliga restaurangen.

– Det var väldigt tufft för oss under pandemin, vi öppnar vanligtvis klockan fem på eftermiddagen och stänger två på natten, så när alla behövde stänga klockan åtta blev det väldigt svårt för oss. Det var lite på håret att vi klarade oss, men nu ser vi framåt och hoppas på att gästerna hittar tillbaka. Många är ju bortresta nu när man får resa igen, så i juli har det varit lite glest, berättar ägaren Zoran Antevski.