Nu är slutet nära för Arningebygget

Nu är det inte långt kvar. Om allt går som planerat ska man kunna ta Roslagsbanan till Arninge och sedan gå över till centrumet på nya gångbron redan i december.

  • Publicerad 11:00, 24 nov 2021

Slutspurt. Projektledaren Fredrik Emmot har arbetat med projektet i tio år och är glad över att det snart står klart. Foto: Privat

Jag har sett det gå från teori till praktik.

Närmare bestämt den 12 december, lagom till SL:s vintertidtabell är det invigning för den nya tågstationen och busshållplatserna i Arninge.

– Det är alltid mer att göra än vad man tror, men vi ser inte att vi inte skulle bli klara. Ambitionen är att det ska vara klart till den tolfte så att man ska kunna nyttja allt till fullo, säger Fredrik Emmot projektledare för Arningebygget på Trafikverket.

Väntar på växter

Det som ännu inte är klart är bland annat en bussperrong, som ska slutföras innan invigning. De inväntar även de växter och träd som ska finnas i stationshuset.

– Det pågår arbete varje dag, säger han.

Trots att allt inte är färdigställt ännu har bussar provkört busstationen så att de vet att bussarna får plats. Det fungerade bra, enligt Fredrik Emmot.

Bygget har medföljt att körfält på E18 tidvis stängts av, vilket bidragit till köbildning. Enligt Fredrik Emmot har körfältsavstängningen även påverkat trafiken runtom, vilket han tycker är olyckligt. Förutom det menar han att arbetet har fungerat bra.

Det är två år sedan bygget påbörjades och nu börjar det lida mot sitt slut, men för Fredrik Emmot är det slutet på en tio år långt arbete.

– Jag har sett det gå från teori till praktik. Men det känns bra att det snart är över och jag vill nu gå över till andra projekt, säger han.

Snart klart. Stationen ska stå klar och invigas redan den 12 december om allt går som planerat. Fotot är tagen under byggtiden. Foto: Ulf Almqvist

Nya stationen

Tanken med den den nya stationen är att resenärer ska kunna ta Roslagsbanan eller kliva på bussar mot Stockholm, Norrtälje, Vaxholm och Danderyds sjukhus. Från stationen kommer det även finnas en väderskyddad gångbro som leder till Arninge centrum.

Utöver det kommer det även finnas gott om cykelparkeringar och infartsparkering för bil i anslutning till stationen.

Källa: Trafikverket/ Täby kommun 

Visa merVisa mindre