Byggnadsarbetarna är fortfarande på plats, och i väntan på sin beklädnad lyser träskivan på bottenvåningens gavel fortfarande ljus. Särskilt gathuset har ett högt och synligt läge i korsningen Värtavägen-Furusundsgatan på Gärdet.

–  Det är bra för att vara modernt. Jag hade önskat en lite varmare färgton, och att det var lägre. Annars smälter det in hyfsat bra, säger Gärdetbon Erika när hon passerar en grå eftermiddag.

För boende i området närmar sig slutet på en lång följetong. Nu i mars är det beräknad inflyttning i det sista av de fem trapphusen i projektet Ordonnansen 5.

Då har elva år passerat sedan arbetet med detaljplanen började.

– Det har varit en väldigt lång resa, säger Magnus Andersson, vd på byggherrren Aros Bostad.

OK-macken på Värtavägen 2012.

OK-macken på Värtavägen 2012.

Åsa Sommarström

När Aros köpte tomten 2011 var den bebyggd med en obemannad bensinmack och anläggningar som tillhörde Fortum och Stockholm Vatten. Det första förslaget som presenterades fick stor uppmärksamhet. Det fick snabbt smeknamnet Minecraft-huset, eftersom det hade likheter med klossar staplade på varandra.

När detaljplanen till slut vann laga kraft, efter flera turer i domstol, hade Aros dock bytt spår.

– Minecraft-huset var väldigt modernt. Både vi och staden var måna om att det skulle bli ett modernt hus, men vi ville också att det skulle anspela på Gärdets arkitektur.

Var bytet av arkitekt ett krav för att få detaljplanen godkänd?

– Nej, det var initierat av oss. Vi hade uppfattat att det fanns många synpunkter och lite blandade känslor kring det ursprungliga förslaget. Så vi bestämde oss för ett omtag, men inom samma detaljplan.

Uppdraget gick till arkitektkontoret Semren-Månsson och ett av de första besluten var att husen skulle få putsade fasader. Arkitekten Eva Ryberg berättar:

– Det är så många byggnader på Gärdet som är putsade så det kändes naturligt att de här nya husen också skulle vara det. Det är jättefina hus runtomkring, och det här projektet är ett blickfång där det ligger på en kulle i kanten av Gärdet, så det behöver smälta in.

Ordonnansen 5 på Gärdet i hörnet Värtavägen-Furusundsgatan.

Ordonnansen 5 på Gärdet i hörnet Värtavägen-Furusundsgatan.

Johan Sjölund

De två husen har lite olika formspråk där det bakre är lägre med mjuka, välvda former. Lite av en funkisflört, menar Eva Ryberg.

Huset mot gatan är lite skarpare, och tar plats med sina 12 våningar och takterrasser.

– De är som syskon, inte helt lika men inte heller helt olika. Vi tycker att de funkar bra ihop.

Själv är hon nöjd med resultatet. Och nyfiken på vad de boende tycker.

– Det är ju de som är slutkunderna.

De som Mitt i pratat med verkar mycket nöjda. Lotta och Jon Ahlberg flyttade in i januari och lämnade därmed sitt radhus i Ålsten i Bromma.

– Det är faktiskt min tredje adress på Gärdet, jag bodde här när jag var yngre, berättar Lotta.

Flytten till lägenhet har också gjort livet lättare. På flera sätt.

– Nu slipper vi köra från landet upp till Stockholm för att klippa gräset – eller be vår son att göra det, säger Jon.

Christer och Marie-Anne Lundin flyttade också in i januari. I deras fall gick flyttlasset från Hammarby Sjöstad.

– Det är ljusa lägenheter med stora fönster, och läget är bra här, säger de.

Jon Ahlberg, Lotta Ahlberg, Marie-Anne Lundin och Christer Lundin är nyinflyttade i huset på Värtavägen.

Jon Ahlberg, Lotta Ahlberg, Marie-Anne Lundin och Christer Lundin är nyinflyttade i huset på Värtavägen.

Johan Sjölund

Inom kort räknar Aros med att göra klart det sista och städa undan de sista spåren av byggarbetsplats. Att det tog lång tid har flera förklaringar, berättar Magnus Andersson på Aros.

– När man bygger i sådana här lägen, integrerat i befintlig bebyggelse, kommer det ofta mer synpunkter från grannar än om man bygger i områden som Norra Djurgårdsstaden.

När detaljplanen till slut vann laga kraft i högsta instans tog andra utmaningar vid.

– Det var ett komplext och utmanande projekt. Eftersom det varit en mack där behövde marken saneras, och på grund av höjdskillnaderna krävdes det också en del sprängningar.

Men det var det värt, tycker han.

– Det blev ett väldigt fint projekt med bra lägenheter. Det är inte alltid man får chansen att bygga nyproduktion i sådan här lägen i Stockholm, säger Magnus Andersson.