Blipp. Nu är det hög tid att skaffa det nya gröna SL-kortet. Foto: Eira Desax

Nu är det grönt SL-kort som gäller

Nu får du ett grönt SL-kort i kiosken, som du laddar med upp till förbetalda 20 resor i stället för att ha en reskassa.

  • Publicerad 04:50, 9 maj 2022

Tisdag den 10 maj, tar de nya gröna SL-korten över. Då kan man inte längre ladda på accesskorten i kiosker, dock går det bra i spärren.

Men den som vill kan faktiskt hålla kvar i det blå kortet ett tag till, även om SL rekommenderar att vi byter till grönt.

– Eftersom många har udda småbelopp kvar på reskassa kan man ladda med valfritt belopp, så lite som en krona så att saldot räcker till en resa. Sedan rekommenderar vi att man går över till det gröna kortet, eller ännu hellre: gör enkelresor med betalkort. Accesssystemet kommer att vara kvar till våren 2023, så det finns gott om tid att åka upp reskassa, skriver SL:s pressansvarige Claes Keisu i ett mejl.

Det gröna kortet fungerar ungefär som det blå, förutom att man inte laddar på reskassa, utan ett antal biljetter, upp till 20 stycken, att resa på.

Blippa rätt

Det gröna kortet blippas mot de gröna biljettläsarna, samma läsare som man blippar betalkort eller mobil på, om man valt den betalningsformen.

SL rekommenderar att man tar ut det gröna kortet och blippar det, så att det inte biljetten av misstag belastar betalkortet i stället.

Gratis nu

Fram till den 24 juni är kortet gratis, därefter kommer det att kosta 20 kronor.

– Än så länge kan man bara köpa periodbiljetter till gröna kortet om man handlar via appen. Enkelbiljetter till gröna kortet måste från 10 maj köpas hos hos ombud och i spärren. I SL-appen kan man ladda enkelbiljetter till gröna kortet efter sommaren, skriver Claes Keisu.

Grönt ljus för nya SL-korten

Det gamla accesskortet kan användas fram till mars 2023. Men redan nu har det blivit svårare att ladda på dem, eftersom automaterna stänger en efter en, för att i höst vara helt borta.