Det nybyggda Jungfrusunds sjöstad har på kort tid gett plats för bostäder, kontor, butiker, restauranger och ett gym – inrymda i fastigheterna Sjöstadskajen, Sjöstadsfabriken och Sjöstadsorangeriet. Den första spaden gick i marken i december 2018, sedan dess har ett litet centrum hunnit växa fram.

Vid kajen är alla kontor uthyrda och restaurang Kolmilan, som ligger vid Sjöstadskajens torg, har öppnat. I trähusen, som kallas Sjöstadsorangeriet, är lägenheterna sålda.

Förra veckan flyttade 14 familjer in i ett av de två bostadshusen, och samtidigt fick ägarna till sushirestaurangen sina nycklar.

Butiken Sjönära livs med postombud tar plats i det andra trähuset om ett par månader, och MOHV öppnar ett mäklarkontor. Till sommaren finns också en ny båtklubb med båtplatser vid vattenbrynet.

Ny mötesplats

– Vi vill skapa en ny mötesplats som lockar alla under sommaren, säger Maria S Borowiec, försäljningschefvid fastighetsbolaget Nordblick, som har utvecklat området. 

– Det är MGL sushi som flyttar in på bottenplan i Sjöstadsorangeriet. De kombinerar utvalda nordiska råvaror med välkända japanska maträtter.

Halverad klimatpåverkan

Det finns 33 lägenheter totalt i Sjöstadsorangeriet. Husen, som började byggas i juli 2019, knyts samman av ett orangeri och är byggda helti trä – en teknik som innebär ungefär hälften så stor ­klimatpåverkan som betonghus, skriver Dagens Nyheter.

De nya husen blir Ekerös första flerbostadshus i trä.

– Vi som utvecklar Jungfrusunds sjöstad har valt att satsa på Ekerö då det är här vi bor och är verksamma. Vi har handplockat verksamheter som verkligen vill etablera sig här ute, säger Maria S Borowiec.

Sjöstadsfabriken byggs fortfarande men alla lokaler är uthyrda. Inflyttning sker till våren.