MOTTAGNING. Nu blir de 65-plussare som tackar nej till Astra Zenecas vaccin utan. Foto: Ingrid Johansson

Nu är det Astra Zenecas vaccin som gäller – eller inget

Nu sätter Region Stockholm hårt mot hårt. 65-plussare som tackar nej till Astra Zenecas vaccin blir utan. "Tufft men bra" säger Torbjörn Gustavsson, som tycker det är skamligt att inte ta det vaccin som bjuds.

  • Publicerad 13:14, 28 apr 2021

Nu har Region Stockholm satt ner foten. Det är Astra Zenecas vaccin som gäller för 65-plussarna – eller inget. Det meddelar regionen nu på sin hemsida.

Detta då det vaccinet bara kan ges till dem som är 65 år eller äldre, enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Kan inte ges till yngre

Vaccinen från Pfizer/Biontech och Moderna reserveras för dem som nu börjat vaccineras, 60+, och resten av befolkningen, där vaccineringen beräknas starta i mitten av maj.

"På det sättet kan så många som möjligt snabbt erbjudas vaccin" skriver regionen.

Fler 65-plussare får räkna med Astra Zenecas vaccin

Flera medier har rapporterat om personer som vänt om när de erbjudits Astra Zenecas vaccin, och bokat ny tid tills de fått något av de två andra vaccinerna som är tillgängliga.

Ilsknade till

Personal har också vittnat om patienter som varit otrevliga när de inte fått välja vaccin.

Det har fått Torbjörn Gustavsson, 49, från Vasastan att ilskna till.

– De som tackar nej spelar med andra människors liv. De borde flytta till en stuga på landet, och får de sjukdomar i luftvägarna så kan de avstå från skattefinansierad vård, dundrar han.

Förstår oron

Men så hejdar han sig lite.

– Jag förstår att folk blir rädda och oroliga när de hör talas om blodproppar. Men de förstår sig inte på statistik och vetenskap, som visar att sannolikheten är ytterst liten. Riskerna med p-piller är till exempel mycket större.

Han tycker det är helt rätt av regionen att säga ifrån.

– Det är tufft, men bra. Tänk om de i Indien fick höra att här är en del för fina för det här vaccinet, som är godkänt i hela världen. Det är en skam hur de ser på sin roll i samhället.

Danderydsbo gjorde sju vårdbesök för "rätt" vaccin

Risken att drabbas av allvarlig sjukdom och kanske dö är större än risken för biverkningar

Nyttan överväger

Astra Zenecas vaccin står för en stor del av de doser som väntas levereras under vecka 18. Totalt väntas då 156 630 doser komma Stockholm till del, varav 65 500 från Astra Zeneca.

Andelen från Astra Zeneca sjunker sedan och i juni, när 4 402 000 doser väntas komma, står Astra Zeneca bara för 15 procent.

– Det är viktigt att nå ut med nyttan av vaccinet. Risken att drabbas av allvarlig sjukdom och kanske dö är större än risken för biverkningar, säger Magnus Thyberg, regionens vaccinsamordnare.

Inget alternativ

Vaccinatörerna ska nu ha fått information om de nya buden. "Det innebär att de patienter i åldersgruppen 65-plus som vid bokat besök hos en vårdgivare tackar nej till Astra Zenecas inte kommer att erbjudas ett alternativ. Det är inte möjligt att välja vaccin" skriver regionen.

De som fick sin första dos med Pfizer/Biontechs eller Modernas vaccin får dock även sin andra dos med det vaccinet.

Blodpropp och blödning

Enligt Läkemedelsverket är det troligt med ett orsakssamband mellan Astra Zenecas vaccin Vaxzevria och trombos i kombination med trombosytopeni, alltså blodpropp i kombination med blödningar.

Trombos, eller blodpropp, orsakas av blodkoagulation inuti blodkärlen.

Trombocytopeni innebär att man har låg andel blodplättar. Blodplättarnas uppgift är att hejda blödningar.

Biverkningen bedöms vara mycket sällsynt.

Inga specifika riskfaktorer har kunnat identifieras, men de som drabbats har företrädesvis varit kvinnor under 60 år.

För personer över 65 år bedöms risken att bli allvarligt sjuk i covid-19 som väsentligt högre än att drabbas av biverkningar.

Visa merVisa mindre