Ett av många vårtecken i Sigtuna kommun är den traditionella vårrundan i Odensala med omnejd. Konst- och hantverksrundan har sedan 2001 varit ett årligt inslag med undantag från pandemiåret. Detta blir alltså den 23:a vårrundan som under åren har utökats med fler och fler utställare.

Under åren har fler och fler utställare anslutit och arrangören Tord Olsson jämför det med några av de finare platserna i landet.

– Jag vill slå ett slag för att upptäcka landsbygden, det är som ett Österlen i miniatyr här i Odensala. Många är väldigt proffsiga och andra är mer amatörer men det är lite av det som är charmen med det hela också, säger han till Mitt i.

Nytt inslag av grillar

I år deltar 16 utställare där den senaste i raden är Heike och Norman Ebert i Smedsbol som driver grillbutik i Wenngarn och ordnar grillkurser där.

– När vi sätter i gång våra bakugnar och grillar i trädgården börjar det snabbt prassla i häckbuskagen mot våra grannar. Med lite lätt tveksamma skäl att behöva låna en skiftnyckel eller en räfsa kryper det snart fram att deras syfte är något helt annat - men så gott det doftar, vad händer här, säger Norman Ebert.

I år har en ny ordförande valts för föreningen Odensala konst och hantverksförening. Det är Emma Björnehed som har bott i Odensala sedan 2013.

– Det är ett privilegium att få ta del av den expertis, talang och skaparkraft som finns hos våra lokala konstnärer och hantverkare. Mitt mål som ordförande är att föreningen fortsätter vara den mötesplats för kreativitet och gemenskap som den varit sedan dess grundande. Den återkommande vårrundan är ett utmärkt exempel på en levande och skapande landsbygd som vi alla kan njuta av och där alla är välkomna, säger Emma Björnehed.  

Vårrundan 2024 ”Upplev Odensala med omnejd”, äger rum helgen 27-28 april mellan kl 11.00-16.00 båda dagarna.