STOPP. Stigen ledde tidigare in till skogsbrynet på Tumba skog. Nu ligger i stället fallna träd i vägen för att ingen ska kunna ta sig in i det konstgjorda skogsgläntan. Och skogsbrynet? Det har snarare flyttats längre bort. "Snart är det borta", menar Curt Holmqvist. Foto: Albin Tingstedt

Nu är arbetet med Tumba skog i gång

Maskinerna bullrar från Tumba skog; arbetet med det nya bostadsområdet om 550 bostäder har startat. Men trots att detaljplanen har vunnit laga kraft i högsta instans, vägrar grannarna som motsatt sig planera att ge upp.

  • Publicerad 06:01, 22 aug 2021

Det har knappast undgått någon som passerar på KP Arnoldssons väg att det saknas en del träd i Tumba skog. Anledningen är de hett debatterade bostäderna som ska byggas i skogen.

Så sent som i oktober i fjol vann detaljplanen med de 550 lägenheterna laga kraft, efter ett beslut från högsta instans – mark- och miljööverdomstolen. Och så var sju års lång kamp mellan grannar och kommunen över, eller?

"Ett arv"

Inte riktigt. Grannarna som har motsatt sig byggnadsplanerna tar i stället en annan riktning.

– Vi har nått vägs ände politiskt sett, men vi ger oss inte. Nu finns det bara två saker kvar att kämpa för, och det är politisk opposition, och att dela upp Botkyrka så att Tumba, Tullinge och Vårsta blir en egen del, och norra Botkyrka en annan, förklarar grannen Curt Holmqvist.

Han bor i Tumba, och hans vänstra granne är just Tumba skog. Han har motsatt sig planerna sedan dag ett. Men till ingen nytta, resonerar han.

NY VÄG. Under sju år har grannarna till skogen försökt sätta stopp för byggnadsplanerna av bostadsområdet Tumba skog. Men efter ett beslut i mark- och miljööverdomstolen, som gav grönt ljus till byggnadsplanerna, står projektet fast. Nu siktar grannarna på en annan sorts opposition. Foto: Albin Tingstedt

PÅ GÅNG. Delar av Tumba skog ska röjas för att göra plats för 550 nya bostäder. Arbetet är i startgroparna, och beräknas pågå under flera år. Foto: Albin Tingstedt

– Den här skogen är ett arv från våra företrädare i den här kommunen. Så länge jag har bott här vid skogen har dagisbarn lekt här, skolungdomar har haft friluftsdagar och orientering, och det är ett perfekt promenadstråk för våra hundar. Detta har jag försökt påtala i flera år för kommunledningen, men det enda jag möts av är enkelriktad kommunikation.

Ger plats år Blekängsvägen

Det arbete som pågår just nu är anläggningen av huvudgatan genom området, Blekängsvägen. Längs den sträcka där träden har fällts inne i skogen är där vägen ska gå. Och mycket kommer hända under augusti och september, berättar Susanne Moberg, projektledare vid kommunen.

– Redan nästa vecka kommer man att börja fälla träd på kvartersmark. Det kommer också ske en del sprängningsarbeten som kommer att påverka de som bor i närheten, säger hon.

Hon kom in som projektledare i våras, efter att detaljplanen vann laga kraft i högsta instans, men har ändå god koll på den kritik som riktats mot byggnadsplanerna i skogen.

– Detaljplanen är redan satt, och vi bygger efter den. Det innebär att 30 procent av skogen kommer fällas, men 70 procent av den befintliga skogen kommer att bestå. Den kommer också vara starkare skyddad i planen.

550 bostäder kan bli 700

Just nu kikar exploatören (SHH) på möjligheten att utöka antalet bostäder till 700 stycken från planens 550.

Enligt projektledaren Susanne Moberg kommer det inte att påverka antalet byggnader som byggs i området, utan att det handlar om ett eventuellt bygga fler mindre lägenheter i stället för fler större.

Planerad byggstart av husen är våren 2022.

Visa merVisa mindre