Ett draknäste håller på att skapas i Danderyd.

Ett nätverk där kvinnliga entreprenörer som har ett intresse i att investera sina pengar i småföretag, så kallade onoterade bolag, ska ingå. En grupp så kallade affärsänglar.

Nyligen träffades de för första gången på Enebybergs gård.

Danderyds kommun är en av initiativtagarna till projektet. Anna Wallin, näringslivsstrateg, berättar att man såg att Danderyd med omnejd är den plats i Sverige med högst andel kvinnliga entreprenörer.

– Samtidigt är det 1 procent av allt riskkapital som går till kvinnliga bolag. Det vill vi ändra på, säger hon.

Do's and don'ts

Förra veckan hölls det två konferensdagar i Danderyd. Då fick ett 15-tal deltagare, som har erfarenhet från näringslivet och expertkompetens inom olika områden, lära sig mer om do's and dont's när det kommer till att satsa kapital på småföretagare.

I veckan har deltagarna fått prova på sina kunskaper.

– Efter avklarad diplomering blir de tillfrågade om att sitta med i investgruppen. En grupp som får i uppdrag att titta på, bedöma och hjälpa företag som kommer in via Nyföretagarcentrum Danderyd, Täby och Vallentuna.

– Därigenom får företagarna en möjlighet att pitcha sina idéer för en jury som både besitter erfarenhet och kunskap.

Strateg. Anna Wallin, näringslivsstrateg på Danderyds kommun, hoppas att ett kvinnligt nätverk med entreprenörer ska skapas.

Strateg. Anna Wallin, näringslivsstrateg på Danderyds kommun, hoppas att ett kvinnligt nätverk med entreprenörer ska skapas.

Stefan Källstigen

Para ihop kompetens

Bolaget Asynjor Invest höll i föreläsningarna här på Enebybergs gård.

Det är ett företag som jobbar med att utbilda kvinnor i investering och ändra på finansieringskulturen som drivs av Monica Hedberg, Margareta Neld och Ann-Sofie Olsson.

Danderydsbon Margareta Neld berättar att kvinnliga investerare är mer benägna att hålla i sina pengar än manliga.

– Det är inte alls lika vanligt att investera i onoterade bolag.

Varför det är så har många orsaker, säger hon. En förklaring är att det länge varit en mer självklar karriär för män än för kvinnor. Något som håller på att ändras.

– Ofta är det att man saknar kunskap och ett sammanhang, och det är det vi vill ge, säger Margareta Neld.

Hon säger att kompetensen finns där – med råge.

– Det är vad de här kurserna handlar om. Att pussla ihop och para kompetens. Att investera är inte en 'Rocket science'. Det handlar mer om hur du ska tänka, terminologin, och kunna ta ett smart beslut om att investera.

'Fantastisk energi'

Nästa år ska draknästet börja jobba tillsammans.

Ungefär två gånger per termin räknar Anna Wallin på kommunen att de ska kunna möta småföretagare.

– Det var en så fantastisk grupp med mycket energi. Det här blir ett startskott som sätter Danderyd på kartan. Kvinnliga entreprenörer ska känna att det är hit de vill komma för att starta, driva och investera. Det är målet, säger hon.

Föreläsning. Föreläsning från konferensdagarna i Enebyberg.

Föreläsning. Föreläsning från konferensdagarna i Enebyberg.

Stefan Källstigen