Sedan starten för snart 25 år sedan har Häståkeriet på Greve von Essen väg, bakom Kungliga Borgen, varit ett andningshål för ridsugna.

Nu är Häståkeriet på god väg in i en ny era.

Häromåret gick den dåvarande ägaren Carina Westman i pension, och sedan den 1 februari drivs verksamheten av humorparet Sara Young och Johan Glans.

Den senaste tiden har den traditionella ridskoleverksamheten – som kommer att finnas kvar – blandats med svensexor, möhippor och ledarskapsutbildningar. Till hösten hoppas de kunna lägga i ännu en växel.

– Vi kommer ju båda från nöjesbranschen och vill att det ska hända saker. Jag vill få hit fler ungdomar och jag vill framför allt att det ska bli en må bra-miljö, säger Sara Young.

Hon berättar om gryningsritter som en bra start på dagen, och hur hon ser framför sig att besökarna stannar kvar och dricker en kopp kaffe efter att bestyren är avklarade.

– Det finns många som inte arbetar eller är lediga på dagarna och vi vill att den här fantastiska platsen ska bli en samlingspunkt och ett härligt ställe att hänga på, säger Sara.

I dag finns 13 hästar i stallet som ligger ett stenkast från stan. Snart blir de 14 och då är det full beläggning.

En av trotjänarna är den 18 år gamla Shire-Frieser-korsningen From.

– På honom har många starka, rädda karlar tagit sin allra första ridtur, säger Saras kollega Kaja Michelson.

Hon har arbetat med hästar och ledarskap i både USA och Sverige och menar att hästen är ett ypperligt verktyg för personlig utveckling.

Med fast hand styr hon Mitt i:s reporter som inte kan sluta att ängsligt snegla på Carisma som går bredvid i rundkorallen.

– Du måste titta framåt och visa att det är du som tar ut riktningen. Precis som på en arbetsplats, säger hon.

Precis som tidigare hoppas Sara och Johan kunna locka unga till Häståkeriet. De har också påbörjat en dialog med barn- och ungdomspsykiatrin men ännu inte hittat formerna för detta, berättar Sara.

Häromdagen kom en gymnasieklass från Östra Real.

– I stallet finns en tydlig hierarki. Det finns regler, och någon är chef. Det kan vara ganska skönt om man känner sig lite vilsen i livet. Många unga saknar regler och struktur, och en del vuxna vill inte sätta dem, säger Kaja.