För 31:a gången ordnas Huddinge jazz och blues i Sjödalsparken. I år är festivalen koncentrerad till en dag i stället för två.

– I stället har vi förlängt dagen och börjar redan klockan 11. Det är det som vi orkar med just i år, men vi jobbar hårt för att det ska bli minst två dagar nästa år. Då kanske vi lägger upp det på ett annat sätt och samarbetar med andra intressenter för att genomföra ett bra program, säger Bertil Fougstedt, ordförande i Huddinge jazzförening.

Årets stora stjärna är Nils Landgren. Han uppträder prime time klockan 20 och avslutar dagen tillsammans med Ida Sand med Hans Backenroth Trio.

– Det är ett tecken på att vi har ett väldigt bra kontaktnät inom den professionella jazzmusiken i Sverige att vi kan få Nisse Landgren dit. Vi har en så pass hög kvalitet på våra evenemang och jazzkonserter, säger Bertil Fougstedt och tillägger:

– Och det verkar som att de tycker att det är roligt att komma till Huddinge och spela.

Det gör även den jazzälskande publiken. Det är inte bara Huddingebor som kommer för att njuta av gratis jazz i Sjödalsparken, festivalen lockar människor från hela Stockholm. 3 000 besökare har det varit som mest.

– I fjol var det färre, det var ganska dåligt väder, vill jag minnas. Det är ju väderkänsligt när det är utomhus.

Bandet Klas Lindquist Nonet består av några av Sveriges bästa jazzmusiker. På repertoaren står nyskrive och svängig musik med influenser från både tidig och modern jazz.

Bandet Klas Lindquist Nonet består av några av Sveriges bästa jazzmusiker. På repertoaren står nyskrive och svängig musik med influenser från både tidig och modern jazz.

Erik Jaensson

Huddingedagen samma dag

Årets upplaga bjuder både på storbandsjazz, röjig blues och New Orleansinfluerad jazz. Det blir etablerade artister som Bills Boogie Band med frontfigurerna Bill Öhrström och Kenny Håkansson, Spicy Advise Ragtime Band som anses vara ett av Europas hetaste New Orleansband och Karin Rudefelt och Doctor Blues ger en hyllning till Peps Persson. 

– Det ska ju fungera utomhus, så det kan inte vara alltför soft pianobarjazz, utan det behöver vara lite robustare, säger Bertil Fougstedt.

Nytt för i år är att en jazz-dj inleder dagen. Meta Roos är konferencier, precis som i fjol.

– Det är inte klokt egentligen, det är ett så fint evenemang och helt gratis. Det är jätteroligt att jobba med, säger Bertil Fougstedt, som är general för festligheterna för första gången.

Den 3 juni arrangeras även Huddingedagen i Sjödalsparken. Ett evenemang där företag, föreningar, politiker och representanter från kommunen samlas för att träffa Huddingebor. 

Upplagt för folkfest alltså – åtminstone så länge solen skiner.

– Det har vi bestämt, det ska bli fint väder, säger Bertil Fougstedt.

På Huddingedagen fylls parken även av politiker, företagare och föreningar.

På Huddingedagen fylls parken även av politiker, företagare och föreningar.

Huddinge kommun