Minns ni Johnny Thunders? För allmänheten – i alla fall den allmänhet som har några år på nacken – blev han riksbekant 1982 när han skulle uppträda i det populära musikprogrammet Måndagsbörsen. Enligt kvällspressen var han så påverkad att inslaget inte gick att sända. Och så var det ju.

Moralpaniken blev ett faktum ett par år senare. Thunders skulle turnera i Sverige men stoppades av Arbetsmarknadsstyrelsen som gav honom arbetsförbud inom landet. Skälet var att Thunders inte hade något "gott kulturinflytande" och att svenska artister minsann skulle prioriteras. Beslutet skapade debatt i pressen som nu ställde sig på Thunders sida.

Som så många andra utländska musiker fastnade han för Sverige tack vare kärleken. Tillsammans med bandkollegan, trummisen från både New York Dolls och Heartbreakers, Jerry Nolan, tillbringade han en stor del av sina sista år i Stockholm. Närmare bestämt på Arvodesvägen 21 i Hägersten, uppe på Åsen. Där bodde han tillsammans med sin Susanne.

Dålig raggningsreplik

Lotten Sunna bor kvar i den lägenhet som hon och Jerry Nolan bodde i på 80-talet.

– Jerry hade ögonen på mig allt eftersom vi sågs i samband med konserter och jag då hade fanzinet "Heatwave". Han kom fram till mig och tyckte att jag hade snygga stövlar. "Ingen vidare originell raggningsreplik", sa jag.

Men komplimangen träffade där den skulle. Och rätt vad det var stod Jerry med sin resväska utanför Lottens dörr, utslängd från sitt gamla boende i Stockholm. De blev ett par och gifte sig.

Vad tyckte Jerry om Stockholm?

– Han gillade musikscenen och hade ett par band förutom att spela med Johnny. Men Stockholm var tråkigt, för städat, ansåg han. Fast med otroligt vackra människor. Han tyckte dock att de saknade stil och klädde sig dåligt i sina träningsoveraller. Kom ihåg att det här var på 80-talet...

Lockade Sex Pistols-medlem

Lotten berättar att Jerry brukade gå mycket, dels in till stan till metadonprogrammet som han gick på, men också kring Örnsberg.

– På kullen här plockade han blommor ibland. Lotten pekar bortåt det som numera är lekplatsen Fågelparken.

– Han umgicks inte så mycket med andra, Jerry var en riktig huskatt, han gillade mer att bjuda hem bandmedlemmar på middag och så.

Olika musiker i bandet bodde hemma hos paret när de kom till Stockholm och spelade i olika konstellationer, som till exempel Glen Matlock från Sex Pistols.

Drev med journalister

Stevie Klasson är en svensk gitarrist som spelade med Thunders under dennes sista år i livet. Han minns en väldigt rolig Johnny Thunders som spelade på folks förväntningar på honom som nerknarkad föredetting.

– Johnny kunde sitta spik nykter backstage och lira gitarr. Kom det då en journalist började han genast sluddra och klia sig på näsan.

Stevie minns att de brukade hänga på en pizzeria i Hägersten.

– Johnny blev polare med pizzeriaägaren så han lagade gladeligen en massa goda maträtter till Johnny. Italiensk mat som han hade saknat.

– Det gjorde nog honom gott att bo i Sverige och skaffa sig en liten familj. En vacker svensk kvinna och ett litet barn. Jag kommer ihåg att han alltid var hemma och var pappa på dagarna.

– Han var en jävligt rolig snubbe. Hängde man med Johnny Thunders en hel dag hade man ofta ont i magen för man skrattade så mycket. Mot mig som var ganska mycket yngre var han nästan överbeskyddande, att jag inte skulle ta några droger och så. Han kom på mig en gång med att göra dumheter och jag åkte på en vinge så jag åkte i backen. Både han och Jerry var måna om att jag inte skulle begå samma misstag som de hade gjort. Det var en stor grej i deras liv, det är hemskt att gå på tunga droger i ung ålder.

Dog på hemmaplan

I april 1991 hade Thunders tillsammans med Klasson avslutat en japanturné, fått nytt skivkontrakt och skulle till New Orleans för att spela in. Johnny åkte i förväg. Några dagar senare får Stevie beskedet att Johnny dött på ett hotellrum i New Orleans.

– Världen blev lite gråare när Johnny Thunders dog. Så är det. Jag tror att musiken som Johnny och Jerry skapade är mer populär nu än någonsin, avslutar Stevie.

Några månader senare dog även vännen Jerry Nolan på ett sjukhus i New York. Lotten Sunna hade ett år dessförinnan lämnat honom, Jerry hade HIV och Lotten kämpade själv med sitt beroende på behandlingshem då hon fick beskedet.

– Jerry fick en bakteriell infektion och hamnade i koma några månader. Han dog några månader senare utan att ha vaknat. Det kom som en chock för mig. På något sätt kände jag att vi inte var riktigt klara med varandra.