Omtvistat. Regeringen vill lägga ner Bromma flygplats i förtid, men riksdagens trafikutskott säger nej. Foto: Stefan Källstigen

Nej till regeringens förslag att lägga ner Bromma flygplats

Riksdagens trafikutskott säger nej till regeringens förslag att avveckla Bromma flygplats i förtid, rapporterar SVT.

  • Publicerad 13:47, 4 maj 2021

Enligt SVT anser majoriteten i utskottet att man inte kan fatta ett beslut om nedläggning med hänvisning till pandemin.

SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson erfar också att det finns en vilja att "ordentligt" utreda en flytt till Arlanda, något som kritiker menar inte har föregått regeringens nedläggningsbesked.

Det var den 21 april som infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) och miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) meddelade att en utredare ska undersöka när avvecklingen av flygplatsen kan ske.

Regeringen vill stänga Bromma flygplats

"Kortsiktig politik"

Beskedet väckte ont blod bland partierna till höger.

– Att lägga ner fullt fungerande kommunikation är och förblir dålig och kortsiktig politik för att säkra konkurrenskraft och tillgänglighet, sa Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd i Stockholm, till Mitt i några dagar efter beskedet.

Och det slutade inte vid ilska. Häromdagen kunde Dagens industri rapportera att M, KD, L och SD tänkte ställa sig bakom ett oppositionellt tillkännagivande. Enligt företrädare för C och KD skulle det innebär att regeringen måste backa från sitt besked om att vilja lägga ner Bromma flygplats.

Uppgifter i DI: Nedläggningen av Bromma flygplats stoppas

Vill se kompromiss

DI har också berättat att Socialdemokraterna hoppas på att få till en kompromiss med de borgerliga partierna, där Arlanda byggs ut samtidigt som Bromma flygplats läggs ner.

Enligt S gruppledare i trafikutskottet Teres Lindberg kan partiet tänka sig att gå vidare med detta utan regeringspartnern Miljöpartiet, som hon menar är redo att snabbavveckla Bromma flygplats även om det inte tillförs någon ny kapacitet på Arlanda.

Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) har tidigare uttryckt sig kritiskt mot oppositionens vilja att stoppa regeringens nedläggningsbeslut.

– Jag tycker att det är sorgligt när vi nu har en unik möjlighet att använda ett av Sveriges mest attraktiva markområden på ett bättre sätt, i stället för att i underskott driva en flygplats som inte bär sig. Det tycker jag är lite bakåtsträvande, sa han tidigare till Mitt i.

Ministern om Brommakritiken från höger: "Sorgligt"