Marie Axelsson (S) hoppas att att en eventuell flytt av Brommaflyget ska generera fler jobbtillfällen i Sigtuna kommun. Foto: Stefan Källstigen

Nej till förslag att lägga ner Bromma – så påverkas Arlanda

Riksdagens trafikutskott säger nej till regeringens förslag att avveckla Bromma flygplats i förtid. Därmed skjuts förändringarna på Arlanda också på framtiden.

  • Publicerad 11:43, 17 maj 2021

Sigtuna kommun får inte glömmas bort

Det var den 21 april som infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) och miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) meddelade att en utredare ska undersöka när avvecklingen av flygplatsen kan ske.

Beskedet väckte ont blod bland partierna till höger.

– Att lägga ner fullt fungerande kommunikation är och förblir dålig och kortsiktig politik för att säkra konkurrenskraft och tillgänglighet, sa Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd i Stockholm, till Mitt i några dagar efter beskedet.

Nu verkar det inte bli så heller. Majoriteten i trafikutskottet anser att man inte kan fatta ett beslut om nedläggning med hänvisning till pandemin. De säger helt enkelt nej till regeringens förslag att avveckla Bromma flygplats i förtid.

Vid en nedläggning av Bromma flygplats skulle all flygtrafik i Stockholm flyttas till Arlanda.

Fler jobb i Sigtuna

Även där finns det delade åsikter mellan de politiska blocken. Oppositionsrådet i Sigtuna, Marie Axelsson (S) håller med om att det finns både för och nackdelar med att flytta till Arlanda, men väljer att fokusera på de positiva delarna för kommunen.

– För Sigtunas del skulle det innebära fler jobb i en period där vi tappat mycket och sedan skulle det ge möjlighet för Airport City Stockholm att utvecklas och växa. Det är verksamheter kring Arlandaområdet vilket skulle ge tusentals nya arbeten, säger hon.

En annan del som Marie Axelsson lyfter är behovet av statliga infrastruktursatsningar som inte är kopplat till området inne på Arlanda, utan för Sigtuna kommun som är värdkommun för Arlanda.

– Sigtuna kommun får inte glömmas bort. Det behövs en ny Märsta station, den har varit undermålig länge. Det behövs också en spårförbindelse till Arlanda. I dag går det bara buss dit, säger Marie Axelsson. E4:an behöver breddas till tre körfält åt vardera hållet ända fram till Arlanda.

Kan bli valfråga

Brommas vara eller icke vara kan bli en valfråga. Det är heller inte första gången en nedläggning av Bromma debatteras på regeringsnivå.

Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) har tidigare uttryckt sig kritiskt mot Riksdagsoppositionens vilja att stoppa regeringens nedläggningsbeslut:

– Jag tycker att det är sorgligt när vi nu har en unik möjlighet att använda ett av Sveriges mest attraktiva markområden på ett bättre sätt, i stället för att i underskott driva en flygplats som inte bär sig. Det tycker jag är lite bakåtsträvande.

25 nya fall av corona i Sigtuna

Nyheter Avstånd. Ovaccinerade uppmanas undvika kontakt med äldre Antalet smittade från vecka till vecka fortsätter att ligga på över 20 smittade i Sigtuna kommun.fredag 17/9 16:17

Ny bilbrand i Märsta under natten

Nyheter Polisen misstänker att branden är anlagd Under natten till fredagen brann en bil i centrala Märsta.fredag 17/9 8:40

Ambulans i krock med personbilar

Nyheter Ingen person skadades i trafikolyckan En ambulans var inblandad i en trafikolycka i Märsta under torsdagseftermiddagen.torsdag 16/9 15:30

43 britter har ansökt om uppehållsstatus i Sigtuna

Nyheter Brexit fick konsekvenser för britter i Sverige. De måste ansöka om uppehållsstatus för att få fortsätta att vistas här efter årsskiftet. I Sigtuna har 43 personer ansökt.måndag 13/9 9:11