Testa vin utan tillsatser på festival på Södermalm.
Foto: Pressbild
20211117110500
20211117110500
2021-11-17
11:05
2021-11-17 11:05
Mat och dryck med så lite tillsatser som möjligt står på menyn när festivalen Avskalat går av stapeln i helgen.
Naturvinsfestivalen Avskalat är tillbaka - i större skala än någonsin.
På årets festival samsas 40 producenter, varav tio ägnar sig åt cider under samma tak en lördag på Münchenbryggeriet.
Växande intresse för alternativt vin
Intresset för naturvin har vuxit i Stockholm, dels för att det finns en medvetenhet kring tillsatsfria produkter som bara ökar och dels för att stans krogliv erbjuder allt mera viner av den här sorten, menar arrangören Erik Ellström.
– Det jackar också i hela miljö-och hållbarhetstrenden. Vi räknar med att det kommer mellan 1500 och 2000 besökare som precis som vi tycker det är härligt att man får göra saker tillsammans igen, säger han.
Vad: Naturvinsfestival, producenter säljer viner utan tillsatser och cider som framställt på hantverksmässigt sätt. Vad som egentligen är naturvin är svårt att säga, men du som dricker får vara beredd på något annat. Vin som är gjort utan tillsatser, där naturen får ha sin gång, smakar annorlunda. Det som den konventionella branschen tar bort som skräp finns kvar i naturvinet. Syrorna och bakterierna ger smaker de som dricker för första gången inte alltid känner igen, förstår, eller ens uppskattar. Eller så älskar man det.
Var: Münchenbryggeriet
När: Lördag 20 november
Mat: Rökt vilt från gård utanför Nynäshamn och ostar från Arla Unika i Östermalmshallen.
Missa inte: De sydsvenska cidersorterna och vin från Loiredalen, säger Erik Ellström.
Testa vin utan tillsatser på festival på Södermalm.
Foto: Pressbild