Nattsuddare ska kunna ta pendeln hem på helgerna. Tågen ska inte sluta gå vid 01-02 som nu utan rulla fram till 03.30.

Utspelet kommer från trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M).

– Varje steg som gör regionen mer levande ska vi ta. Människor som bor en bit utanför stan ska kunna njuta av utelivet och sedan ta tåget hem, säger han.

Utökad trafik och längre öppettider på stationerna beräknas kosta 3,5 miljoner kronor, och kan införas redan i december, när man övergår till ny tidtabell, enligt trafikförvaltningens utredning.

Nattrafik på pendeln gör också att tryggheten ökar, menar Tamsons, inte minst genom att trygghetsarbetet kring pendeln skalas upp för omkring en miljon kronor.

Övervakningskameror ska sättas upp vid de stationer där det saknas, oftast längre ut på linjerna. Dessutom införs trygghetsteam, främst kvällar och helger.

Samtidigt avskaffas tågvärdarna, de bidrar ju också till tryggheten?

– De har andra arbetsuppgifter, främst att övervaka när dörrar stängs.

Nattrafiken är ett vallöfte. Men hur går det med 10-minuterstrafik, som ju också funnits på agendan?

– Det kommer inte att kunna genomföras, i alla fall inte under nästa mandatperiod. Det är avhängigt att Trafikverket byter in nya växlar, bygger vändspår och annat som behövs. Och vi behöver i så fall köpa in nya tåg.

Det kommer heller aldrig att kunna bli pendeltågstrafik dygnet runt, förklarar han, eftersom det måste finnas en lucka för underhållsarbeten.