Efter sammanslagningen av Rinkeby-Kistas och Spånga-Tenstas nämnder och förvaltningar till en och samma, Järva, blev en av de stora frågorna var alla egentligen ska sitta.

I dagsläget jobbar ungefär 250 stadsdelsanställda från det nybyggda förvaltningshuset på Elinsborgsbacken i Tensta, medan 390 jobbar från lokaler i Kista industriområde. Planen har dock hela tiden varit att skapa ett gemensamt förvaltningshus, och nu tas nästa steg i processen, meddelar styret i Järva.

På fastighetsnämndens nästa sammanträde den 23 april förväntas nämligen ett inriktningsbeslut att fattas, där fastighetskontoret får uppdraget att påbörja förvärvsprocessen av gamla Kämpingeskolan, som ligger i närheten av Tensta centrum.

– Det är viktigt att sitta tillsammans, kunna ha möten och snabb dialog, och samla alla kompetenser. Därför är det jättebra och viktigt att vi tar ytterligare ett steg på vägen i det här, säger Rashid Mohammed (V), ordförande i Järva stadsdelsnämnd.

Rashid Mohammed (V), ordförande i Järva stadsdelsnämnd.

Rashid Mohammed (V), ordförande i Järva stadsdelsnämnd.

Vänsterpartiet

Ska utredas

I dagsläget ägs byggnaden av det kommunala skolfastighetsbolaget Sisab, och används just nu som evakueringslokal för Elinsborgsskolan.

Ett eventuellt köp förutsätter att det går att omvandla skolbyggnaden till ändamålsenliga lokaler för stadsdelen, till ett rimligt pris.

Fastighetskontoret ska utreda det hela under våren, och även besiktiga fastigheten för att sedan kunna påbörja en dialog om kostnader och annat som hör till.

– Om allt går bra är det här det bästa alternativet. Jag hoppas att vi kommer kunna flytta in under 2026, säger Rashid Mohammed.

Bidrar till området

Att Kämpingeskolan skulle kunna användas som förvaltningslokal är dock ingen nyhet i sig.

2019 avfärdades platsen som förslag när Spånga-Tensta behövde ett nytt förvaltningshus, eftersom det ansågs för dyrt. Då ville man dock riva hela byggnaden och uppföra något helt nytt på platsen.

Förra sommaren rapporterade Mitt i om att fastigheten låg på tapeten igen och skulle börja utredas. Nu ville man dock inte riva lokalerna, utan anpassa den befintliga skolan. Det möttes av kritik från oppositionen, som än en gång pekade att prislappen skulle bli för hög. Dessutom ifrågasatte man en flytt från de helt nyrenoverade lokalerna på Elinsborgsbacken.

Den ekonomiska planen för ett nytt förvaltningshus har dock förändrats, och stadsdelen hoppas även kunna hitta andra hyresgäster till de gamla lokalerna. Enligt Rashid Mohammed är det inte ett alternativ att inte sitta tillsammans.

– De gamla lokalerna är för små för det. Det här är det bästa alternativet, läget är centralt i Tensta med bra kommunikationer. Det kommer dessutom innebära liv och rörelse till området, samtidigt som det blir ett stort lyft för förvaltningen, säger han.