BMX. Visionsbild för den framtida BMX-banan vid Hökarängens bollplan. Ola Slettenmark, ordförande för Älvsjö BMX-klubb, tycker att den nya banan får en bra placering med vindskydd i en grön parkmiljö. Foto: Fastighetskontoret, Stockholms stad

Nästa steg för BMX-banan i Hökarängen

Staden har fattat beslut om fortsatt planering av en BMX-bana på Hökarängens bollplan. "Kommer möjliggöra spontanidrott", säger Älvsjö BMX:s ordförande Ola Slettenmark.

  • Publicerad 14:17, 19 okt 2021

BMX-banan i Älvsjö är Stockholms enda bana och den uppfyller inte kraven på tävlingsverksamhet på elitnivå. Det gör däremot den planerade banan på Hökarängens bollplan, som Mitt i tidigare skrivit om.

Det senaste året har internationellt kända bandesigners tagit fram förslag på hur banan ska se ut. Nu har staden gått vidare till sista steget innan bygget kan starta, och i december väntas genomförandebeslutet, då det slutligen bestäms om banan ska byggas.

Projektet startade för sex år sedan. Ola Slettenmark, ordförande för Älvsjö BMX:s är positiv, även om det tar tid.

– Det kommer bli ett fantastiskt tillskott och vi ser fram emot att kunna planera för en annan nivå av verksamhet och få sporten att växa. Det är ett enormt tryck på anläggningen vi har idag. Vi får se det som att vi verkar för nästa generations cyklister, precis som någon tidigare verkat för vår situation idag, säger han.

Projektet

Det planeras en BMX-bana och en pump-track för prova-på och träningsverksamhet.

Ytan som krävs är minst dubbelt så stor än själva banan, för att tillgodose till exempel parkeringar och depåyta.

Byggstart är planerad till sommaren 2022 och invigning till våren 2023.

Planen är att banan ska vara öppen till klockan 22 alla dagar i veckan under säsongen.

Visa merVisa mindre

Bra läge. Den nya banan planeras här, på Hökarängens bollplan. Foto: Mattias Kamgren

Bra läge

Som kompensation för den förlorade bollplanen i Hökarängen planeras konstgräs på Parkskolans bollplan, nära Martinskolan.

– Jag tycker att läget med bra vindskydd i en grön parkmiljö passar verksamheten. Vi vet att det förekommer mycket cykling i området och tror att anläggningen kan bidra till att utveckla Högdalsområdet på ett väldigt positivt sätt, säger Ola Slettenmark.

Möjliggör spontanidrott

Han är nöjd med utformningen av BMX-banan.

– Vi har varit med och fått tycka till och bidra med vår kompetens. En bana som är öppen för allmänheten när det inte är tävling och träning möjliggör spontanidrott. Kombinationen med öppen bana medför vissa kompromisser, men det här blir bäst för den samlade samhällsnyttan av ytan, säger han.

Byggstart är planerad till sommaren 2022 och banan beräknas stå klar till våren 2023.

I Sverige sedan -83

BMX-racing har körts i Sverige sedan 1983.

2008 blev det en OS-idrott.

Vid tävling kör åtta cyklister mot varandra i ett heat.

Närmaste tävlingsgodkända banor finns idag i Märsta och Uppsala.

En mindre träningsbana, så kallad pump track, finns i Sköndal.

Visa merVisa mindre