Fram till år 2010 var de anmälda narkotikabrotten på Lidingö aldrig fler än 70. Sedan dess har de inte varit färre än 90 per år.

2022 anmäldes 142 narkotikabrott, 2021 var siffran 148.

– Polisens bild är att narkotikan i samhället har ökat, och det gör den då även på Lidingö, säger kommunpolisen Thommy Brännström.

– Det beror bland annat på att det är en penningstinn marknad och att många skor sig på det här.

Bruket har spridit sig till fler grupper i samhället och blivit mindre främmande för många, menar han.

– Min upplevelse är att medicinpreparat har blivit vanligare, och att tablettmissbruk har ökat lite mer än missbruk av andra droger.

Polisen letar främst efter hasch och amfetamin, då dessa droger är vanligast. Men bruket av kokain, heroin, tramadol och rohypnol har också ökat de senaste tjugo åren.

– Det finns nog alla typer av droger på Lidingö. Vi jobbar mycket med det här – vi gör kontroller, kollar tips och underrättelser.

”Inom hemmets väggar”

Att hitta dem som säljer droger på Lidingö är svårare än i vissa delar av centrala Stockholm, där missbruket är mer synligt.

– Här finns det knappt något drogmissbruk ute i det fria. Det sker mer inom hemmets väggar eller på fest.

– Du ser inte dem som missbrukar på samma sätt som i innerstan, men det betyder inte att det inte finns.

Stockholmsenkäten 2022 visade att framför allt alkohol men även narkotika har ökat bland ungdomar på ön, vilket oroar polisen.

För att hitta drogerna jobbar de på ett antal olika sätt.

– I innerstan räcker det att gå ut och ställa sig lite halvdolt och speja över ett torg. På Lidingö jobbar vi mer med tips.

– Det kan vara att boende i ett område pekar ut en trappuppgång där de sett något, eller en lägenhet där de känt dofter. Då åker vi och kollar. Det är ett framgångsrikt sätt att jobba.

Trafikkontroller har också visat sig vara effektivt.

– De påverkade personerna kör inte så sällan bil. Om vi stoppar en bil och uppfattar att det kan vara en påverkad förare kan det bli ett beslut om husrannsakan.

Polisen har extra fokus på Larsberg och Högsätra eftersom det har förekommit en mer öppen hantering av narkotika där.

– Det har varit i källarutrymmen och prång i husen. Men vi har fått tips och hittat narkotika och narkotikapåverkade personer i andra delar av Lidingö också.