Under sommaren packar många sina väskor för att lämnar husen i Roslagen. Enligt polisen är det statistiskt vanligare att inbrotten ökar just under den här perioden.

Tittar man på siffror från hela 2023 kan man se en ökning av inbrott i år jämfört med 2022 och 2021. Flera av inbrotten som skett i år har inträffat under högtiderna så som kristi himmelsfärd, nationaldagen och även midsommarhelgen då många tar långhelg. Därför uppmanar de norrortsborna att tänka till innan de ger sig av på semester för att minska risken för att någon tar sig in i bostäderna.

– Tittar man från maj och framåt så ser vi en tydlig trend att merparten har skett i samband med storhelgerna. Sen har det varit några enstaka inbrott mitt i veckan, säger Jonas Nilsson, kommunpolis i Täby.

Flest inbrott i villa och radhus

Mellan januari till juni i år har 150 inbrott, eller försök till inbrott, inträffat i Roslagen och två tredjedelar av dessa brott har inträffat i Täby och Danderyd. Majoriteten sker i villa och radhus, enligt polisen.

Förutom långhelgerna så sticker januari månad ut med hela 44 anmälningar i inbrottskategorin.

– Vi grep ett par personer som var kopplade till internationellt gäng i månadsskiftet januari, februari i år och det kan ha en viss koppling till att det gick ner något efter det, säger Jonas Nilsson.

För minska risken för att drabbas av inbrott så finns det saker att tänka på för att försvåra för tjuven. Det vanligaste stöldgodset är guld och smycken. Därför är det viktigt att undvika att förvara smycken i sovrum eller badrum – där letar tjuven först.

Be granna kolla film i ditt hus

När du reser bort är det också viktig att du säger till dina grannar att du ska vara borta. Få villan att se bebodd ut: avbeställa tidningen, sätt timer på lampor och radion. Du kan även be grannen att vara i ditt hus när du är borta, så som att se en film.

– Sen uppmanar vi alltid till att man går med i grannsamverkan, säger Jonas Nilsson.

Hur arbetar polisen under sommaren för att minska inbrotten?

– Vi samarbetar mycket med grannsamverkan och har ökad bevakning i områden som vi sett att flest inbrott inträffar. Där har vi kontroller i trafiken i närheten, säger han.