För 79-årige KG Nilson, vars konst gått att beskåda på en rad svenska och utländska museum genom åren, har pandemin varit en hemsk upplevelse, menar han. Rapporterna från Folkhälsomyndigheten har blivit en vardagsrutin och döden mindre abstrakt.

Isolerat sig på Österlen

Själv tog han till flykten till lantstället på Österlen. Där han varit isolerad med frun och hunden i nästan två år.

– Pandemin har varit väldigt förhärskande. En hemsk period där folk dör. Jag har målat, läst tidningar och kollat tv. Inte träffat någon. Det har varit ganska tråkigt, säger han på telefon.

https://www.mitti.se/nyheter/konstfeber-i-vallingby-i-december/repulb!6uKYaVwx7DqAwaKyr95CfA/

Utställningen "Corona" som hade premiär på Studio ABC den 15 januari är hans comeback. Den innehåller ett 20-tal oljemålningar och grafikblad gjorda under pandemin.

Och det går att hitta referenser till tiden vi lever i. En svart form, som påminner om en likkista, i en av målningarna kopplar han till det dödliga viruset.

Skaffade sig en gravplats

Han funderade själv på om dessa tavlor skulle bli hans sista. Han har passat på att skaffa sig en gravplats. Om han själv kommer resa upp från Skåne till den pågående utställningen i Vällingby är oklart på grund av smittoläget.

– Döden har nog blivit lite mer föreställande än förut, säger han.

KG Nilsons stil är förenklad, som han själv beskriver det det. Färgerna och formerna är alltid tydliga, nästintill naiva.

– Fast samtidigt är de ju just inte naiva. Det finns många bottnar, säger han.