Gör comeback. KG Nilsons konst har bland annat gått att beskåda på Moderna museet och Nationalmuseum under åren. Återkomsten till konstscenen gör han i Vällingby. Foto: Camilla Gewing-Stålhane och Stina-M Velten

Namnkunnig konstnär inleder konståret på Studio ABC

Den mångårige konstnären och grafikern KG Nilson gör comeback med sin utställning "Corona" på Studio ABC i Vällingby. Målningarna har han gjort under sin isolering hemma på Österlen.

  • Publicerad 16:56, 19 jan 2022

För 79-årige KG Nilson, vars konst gått att beskåda på en rad svenska och utländska museum genom åren, har pandemin varit en hemsk upplevelse, menar han. Rapporterna från Folkhälsomyndigheten har blivit en vardagsrutin och döden mindre abstrakt.

Isolerat sig på Österlen

Själv tog han till flykten till lantstället på Österlen. Där han varit isolerad med frun och hunden i nästan två år.

– Pandemin har varit väldigt förhärskande. En hemsk period där folk dör. Jag har målat, läst tidningar och kollat tv. Inte träffat någon. Det har varit ganska tråkigt, säger han på telefon.

Konstfeber i Vällingby i december

Utställningen "Corona" som hade premiär på Studio ABC den 15 januari är hans comeback. Den innehåller ett 20-tal oljemålningar och grafikblad gjorda under pandemin.

Årspremiär. Bild från när Petter Krueger hänger upp KG NIlsons konst på Studio ABC. Utställningen pågår. Foto: Nina Wedberg Thulin

Foto: Nina Wedberg Thulin

Och det går att hitta referenser till tiden vi lever i. En svart form, som påminner om en likkista, i en av målningarna kopplar han till det dödliga viruset.

Skaffade sig en gravplats

Han funderade själv på om dessa tavlor skulle bli hans sista. Han har passat på att skaffa sig en gravplats. Om han själv kommer resa upp från Skåne till den pågående utställningen i Vällingby är oklart på grund av smittoläget.

– Döden har nog blivit lite mer föreställande än förut, säger han.

KG Nilsons stil är förenklad, som han själv beskriver det det. Färgerna och formerna är alltid tydliga, nästintill naiva.

– Fast samtidigt är de ju just inte naiva. Det finns många bottnar, säger han.

Vill du veta mer om konsten?

Ateljéhuset Studio ABC:s konsthall ligger på Jämtlandsgatan 161 i Vällingby.

KG Nilsons utställning "Corona" öppnade lördagen 15 januari och pågår fram till och med 6 februari. Konsthallen är gratis att besöka och under utställningen är det öppet torsdagar-söndagar mellan klockan 12 och 16, är man intresserad av att komma andra tider kan man mejla till konsthallen@studioabc.se.

Vårens program på Studio ABC:s konsthall fram till och med april:

11-27 februari: Ingemar Edfelt och Esse-Li Esselius (fotografier).

25 mars-18 april: Paula Jorgensen Korning (målningar)

23 april: Kulturnatt med pågående utställningar och öppna konstateljéer.

22 april-15 maj: Siri Tolander

Visa merVisa mindre

"Gåtan". Ett stort moln kastar ett sken över stadslandskapet. "Det finns en fråga i målningen, men den saknar svar", säger KG Nilson om oljemålningen. Foto: KG Nilson