– Jag har bara en fråga. Vi som badar här, vart ska vi ta vägen om badet stängs?

Det är varmt och svettigt i Svedmyrabadets kafé där ett 30-tal personer har samlats för att lämna över en namninsamling, i syfte att rädda badet, till stadsdelsnämndens politiker. Kvinnan som ställer frågan heter Fata Mandzuka och badar ofta på Svedmyrabadet sedan hon genomgått en operation.

– Gemenskapen här är som en andra familj, säger hon.

För Fata Mandzuka är Svedmyrabadets stammisar och personal som en andra familj.

För Fata Mandzuka är Svedmyrabadets stammisar och personal som en andra familj.

Mimmi Epstein

Flera som Mitt i pratar med nämner just ordet "familj" när de talar om badet. Även om de framhåller vikten av att ha ett tillgängligt bad med varmare temperatur så är den sociala biten minst lika viktig för många. Och oron för att badet inte ska finnas kvar är påtaglig.

– Jag har gråtit, jag tycker att det vore hemskt om badet stänger. Min reumatiska sjukdom har blivit så mycket bättre av att jag går här, säger Birgith Rundqvist som är stammis sedan femton år.

Framtiden oviss

Svedmyrabadet är i ett omfattande behov av renovering, och i början av året sade stadsdelsförvaltningen upp hyresavtalet för lokalen. Men för en knapp månad sedan meddelade stadsdelsnämndens ordförande Hassan Jama (V) att en ny utredning och ekonomisk kalkyl för en renovering av badet skulle göras.

Initiativtagare till namninsamlingen är Patrik Forslin, Enskedebo och representant för Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet, DHR, en organisation för människor med nedsatt rörelseförmåga.

– För oss handlar det dels om att rädda Svedmyrabadet, och dels om den demokratiska rätten till varma bad för folk som har behov av det. Om det här badet stängs är det förmodligen många som kommer att sluta bada, säger Patrik Forslin.

Ann-Louise Sköldmark, som drivit Svedmyrabadet på uppdrag av staden sedan 1987, är rörd av engagemanget.

– En bassäng som inte läcker, det är vad vi önskar oss, säger hon.

På plats för att ta emot namnunderskrifterna fanns stadsdelspolitikerna Peter Backlund (L) och Kristina Öberg (S) som båda uppskattade initiativet. Men de kunde inte ge några svar på vad som kommer att hända med badet.

Utredningen, som görs av fastighetsägaren Stockholmshem och ska vara klar i mars, pågår fortfarande.

Ny utredning om Svedmyrabadet – "Behöver mer fakta"

I början av mars ska en ny ekonomisk kalkyl för vad det skulle kosta att renovera Svedmyrabadet vara klar.

När hyreskontraktet för Svedmyrabadet sades upp så trodde många att badets tid var över. Men än finns hopp för badarna. Nu har stadsdelsförvaltningen initierat en besiktning, teknisk analys och ekonomisk kalkyl för vad det skulle kosta att renovera badet. Fastighetsägaren Stockholmshem ska lämna en rapport i början av mars, berättar stadsdelsnämndens ordförande Hassan Jama (V).

– Vi behöver ett ordentligt underlag för att kunna fatta ett beslut om vi ska renovera Svedmyrabadet. Då kan vi också jämföra med vad det skulle kosta att tillgodose behovet på redan befintliga bad. Vi vet hur många som tycker om badet, men vi behöver mer fakta innan vi kan gå vidare, säger Hassan Jama (V).

"Väldigt många oroliga"

Liberalernas gruppledare Jan Jönsson tycker att en renovering borde vara prioriterad.

– Det finns inte så många bad i staden med möjlighet till varmbad, vilket gör att just det här badets renovering borde vara prioriterad. Till skillnad från oss andra så finns personer med olika typ av funktionshinder som verkligen behöver det varma vattnet. Besöksantalet är dessutom ganska högt och nedläggningshotet gör många väldigt oroliga. Det måste komma ett tydligare besked från majoriteten, säger Jan Jönsson (L).

Nuvarande kontrakt med entreprenören som driver Svedmyrabadet löper ut i september.

Nuvarande kontrakt med entreprenören som driver Svedmyrabadet löper ut i september.

Angie Gray

Utredning kan avgöra Svedmyrabadets framtid

Ska vara klar i början av mars ✔ "Vi behöver mer fakta innan vi kan gå vidare", säger stadsdelsnämndens ordförande Hassan Jama (V).