Stigande matpriser är en utmaning för Nackas kommunala skolor och förskolor. Som Mitt i rapporterade i höstas hade kostnaden ökat med 4 miljoner kronor på ett år.

Barnen på Järla skola har blivit allt hungrigare och skolköket lagar omkring tio procent mer mat sedan i höstas. I Älta har barnen på kommunens förskolor och skolor fått byta Bregott mot margarin och Nacka gymnasiums elever får klara sig utan majs på salladsbuffén.

1,9 miljoner dyrare

Nya siffror visar att kostnaderna för skolmaten fortsätter uppåt. Årets första fyra månader var 1,9 miljoner kronor dyrare än fjolårets. En ökning med omkring 15 procent mot 2022 och med närmare 25 procent mot 2021.

”Det innebär en utmaning i att hålla budgeten. Det är svårt att veta hur prisökningen kommer se ut framåt när budgeten läggs”‚ skriver Nacka kommuns koststrateg Helena Pettersson i ett mejl till Mitt i.

Försöker minska svinn

Hon berättar att skolorna och förskolorna är beredda att snabbt stuva om i menyn för att spara kronor.

”Salladsbordet komponeras utifrån vilka grönsaker som har bra pris aktuell vecka, ofta är det grönsakerna i säsong som har ett lägre pris.”

Ambitionen är också att minska matsvinnet.

”Maten som inte gått ut i serveringen kan kylas ner och användas igen som en bonusrätt en annan dag. Det finns också möjlighet för skolorna att sälja överbliven mat till självkostnadspris via ett koncept som kallas Klimatlådan.”