Källan. Det var ett fartyg i Värtahamnen som orsakade det störande ljudet som hördes på både Lidingö och Östermalm. Foto: Pekka Pääkkö/Arkivbild

Mystiskt oljud fick porslinet att skramla

Skrammel i porslinsskåpen på Lidingö, och sömnlösa nätter i Hjorthagen. Nu har mysteriet med det lågfrekventa oljudet från Värtahamnen fått en lösning.

  • Publicerad 13:35, 18 jan 2021

Under två nätter runt nyår hördes ett kraftigt men lågfrekvent buller från Värtahamnen. Det mystiska oljudet hördes lång väg – och många undrade var ifrån det kom.

– Det var ett missljud som skar genom märg och ben, och det gick inte att undkomma det. Jag har arbetat i hamnmiljö i 17 år och aldrig hört något liknande, berättar Anne Havefeldt som bor i Hjorthagen.

Hördes på Lidingö och i Hjorthagen

I lokala Facebook-grupper ventilerade många sin frustration – på båda sidorna av Värtan.

"Det är ju helt galet. Bor i Sticklinge och det spelar ingen roll att jag stängt alla fönster. Det låter ju in i lägenheten!! " skrev en av alla Lidingöbor som kommenterade oljudet.

Även i gruppen Hjorthagen var det många som reagerade:

"Somnade 3.20 å vaknade 0500 med migrän huvudvärk".

Svaret på gåtan

Anne Havefeldt tog själv kontakt med olika aktörer i hamnområdet. Och till slut fick hon napp.

Förra veckan fick hon, i ett mejl från Stockholm Exergi, svaret på gåtan.

"Vi fick tyvärr en leverans med ett fartyg som inte är godkänt för att lossa hos oss, just för att det inte klarar de bullerkrav som vi ställer på anlöpande fartyg. Ljudet från fartygets hjälpmaskiner (för att generera el vid kaj) var därtill ovanligt högt", skriver Stockholm Exergi.

Störningen ska ha pågått mellan klockan 00.25 och klockan 23 den 31 december 2020. Det vill säga under natten mot nyårsafton samt natten mot nyårsdagen.

"Just nu pågår ett arbete internt hos oss med att hitta anledningen till att det blev fel och säkerställa att det inte sker igen", skriver Stockholm Exergi.

Här hördes oljudet

"Nån som VET Vad det är? Lågfrekvent o brummande, blir galen. Iaf varit igång 24 h nu minst"

"Det hörs verkligen genom väggar. Vi bor i Rudboda och trodde det var någonstans i vårt hus. Irriterande och dovt ljud."

"La mig vid 00.30 och kunde inte sova pga ljudet."

"Nu är det ett lågfrekvent bullrande från Ropsten som går igenom väggar å fönster. Har hållt på sen jag skulle sova efter 00.00. Hur länge ska det hålla vaken mig inatt?"

"Ja, det är från Värtan. Jag bor i Baggeby och här skramlar det i porslinsskåpen "

"Kan man göra ngt för att få den att stänga av motorerna?! Det är ju helt galet. Bor i Sticklinge och det spelar ingen roll att jag stängt alla fönster. Det låter ju in i lägenheten!! " 

Källa: kommentarer från Facebook-grupperna Hjorthagen samt Lidingös Anslagstavla

Visa merVisa mindre

Miss. Fartyget var egentligen inte godkänt för att lossa i Värtahamnen – eftersom det inte klarar bullerkraven. Foto: Pekka Pääkkö/Arkivbild