– Åtta ordinarie spelare har lämnat sedan i fjol och det är klart att det märks, men för mig som sportchef är stressnivån inte särskilt hög. Vi är vana vid att ha många nya ansikten. Vi tycker inte synd om oss själva, säger han.

Att en räcka spelare varje år lämnar för Superettan eller Allsvenskan kan så klart också ses som att SFK gör något bra.

Det gör också att nya spelare får chansen, och som brukligt har Sollentuna FK lyft upp flera från de egna ungdomsleden.

– Det är där vi alltid tittar först. Sedan har vi tagit in andra unga ambitiösa och talangfulla spelare från Stockholmsområdet också, oftast från div 2-miljöer och spelare som var duktiga på den nivån föregående säsong. Det blir en spännande mix, säger Mikael Thorstensson.

”De vill bli fotbollsproffs”

Åldersmässigt är det dock inte så mixat, utan ganska homogent. Truppen har en snittålder på 21,7 och är med det en av de yngsta i serien.

– Vi försöker hitta en eller ett par spelare med erfarenhet som kan stötta, men vi har haft ett ungt lag i flera år och det har funkat bra. Det är en utmaning med många spelare som inte har spelat så mycket seniorfotboll. Samtidigt är det härligt. De har drivet att ta sig vidare, de vill bli fotbollsproffs.

Ny huvudtränare

I år är inte bara många spelare nya, utan även huvudtränaren. Douglas Jakobsen har lämnat för GIF Sundsvall i Superettan och in har Marwan Salman, senast assisterande tränare i damallsvenska topplaget BK Häcken, kommit.

– Det känns bra med Marwan och med hela ledarteamet, säger Mikael Thorstensson.

”Brutal konkurrens”

Resultaten under försäsongen har varit blandade, med mestadels förluster de senaste veckorna. Men inte heller det oroar Mikael Thorstensson.

– Resultatmässigt har försäsongen inte varit fantastisk, men jag vet av erfarenhet att det inte brukar spela så stor roll när serien drar igång.

2019 räddade SFK nytt kontrakt via kval, men efter det har man varit bofasta på övre halvan – 3:a 2020, 6:a 2021 och 4:a 2022. Något resultatmål inför årets säsong har klubben emellertid inte satt.

– Nej, vi brukar inte tänka så, fast det är klart att vi siktar på att vara kvar på övre halvan. Men det är brutal konkurrens, flera lag i serien har riktigt stora resurser.