De flesta lägger nog inte märke till det, men sedan i höstas ser salongen hos Biocafé Tellus lite annorlunda ut. En bit av en vägg och fyra pelare vid scenen har klätts i ett ljuddämpande material.

För kulturföreningen Tellus betyder det allt.

– Det gör att vi kan erbjuda musik igen – jazzsalongerna som vi är kända för, akustisk musik och sång, säger Virgilio Leo Rojas.

Mitt i träffar honom i salongen, där man visar film och har föreställningar och konserter. Det har man haft i många år, men för några år sedan började klagomål komma från bostadsrättsföreningen där föreningen hyr in sig. Droppen för dem som stördes var Stockholms jazzfestival hösten 2021, då nio konserter gavs. Under ett antal månader blev det stopp för konserter.

– Det var traumatiskt men vi var inriktade på att hitta en hållbar lösning. Jag letade upp en akustikfirma som gjorde en bullerutredning och som hittade punkterna för ljudläckaget. Sedan installerades materialet som dämpar vibrationerna, säger Virgilio Leo Rojas.

Ljudnivån mäts

Nu är man i gång med konserter igen. Ingen stökig rock, men mycket jazz och akustiskt. Ljudnivån mäts vid varje föreställning.

– Till allas glädje hittade vi en lösning som vi verkligen hoppas ska hålla. Vi känner att vi har bra stöd av bostadsrättsföreningen som hjälpte till att betala ljudisoleringen, berättar Virgilio Leo Rojas.

Bo Gunnar Holmberg, biografmaskinist och alltiallo, spelar piano under Goda Vibrationer-dagarna.

Bo Gunnar Holmberg, biografmaskinist och alltiallo, spelar piano under Goda Vibrationer-dagarna.

Märta Lefvert

Kultur och folkhälsa

Och det händer mycket i vår på Biocafé Tellus. Den 24 mars är det till exempel dags för Goda Vibrationer – en ny satsning som riktar sig till både, äldre, yngre och barnfamiljer. Evenemanget spänner över en halv dag, med kulturinslag som skiftar från gång till gång och möjlighet att äta en trerätters middag.

Det fasta inslaget är en jazzkonsert med Jojo & Friends, den här gången med sångerskan EmmaLisa Hallander och pianisten Leo Lindberg som gäster.

– Syftet med Goda Vibrationer är att förena kulturliv och arbete för folkhälsa. Den kom till genom ett samarbete med SPF Seniorerna, men alla är välkomna. Tanken är att ha den en gång i månaden, säger Virginio Leo Rojas.

Jazzsalongerna är också tillbaka, med trerätterssupé för den som vill. Nästa tillfälle är den 14 april, med Claes Janson, Hans Backenroth & Leo Lindberg Trio. Den 13 maj kommer Monica Borrfors Quintet och den 26 maj är det dags för Max Schultz Trio med Jojje Wadenius.

Biocafé Tellus i Midsommarkransen.

Biocafé Tellus i Midsommarkransen.

Märta Lefvert

Krossad myt

Virgilio Leo Rojas slår också ett slag för ”Öppen scen”, sista lördagen varje månad.

– Då kan alla gå upp på scenen för att sjunga och spela, berättar han.

Tellus har mycket annan verksamhet utöver livemusik (se faktaruta), men utan den skulle kulturhuset mista en del av sin identitet, menar Virgilio Leo Rojas.

– Vi har krossat myten om att sådana här problem inte går att lösa. Det är vi glada för.