Polisen klassar Rågsved som en öppen drogscen. Och området kring tunnelbanan har pekats ut som en otrygg plats i stadens dialoger med medborgare.

Nu ska åtgärder till för att öka tryggheten.

Till sommaren ska muren, vid trappan precis utanför entrén till t-banan, ersättas med ett fallräcke. Dessutom ska det sättas upp ny belysning under bron i passagen från centrum till tunnelbanan.

Rågsvedsbon Mia Nyqvist är ute och rastar hunden Axa. Hon är skeptisk till att muren ska bort.

– Onödig kostnad! Vad skulle det göra för skillnad att riva den lilla muren? Jag tycker att man ska satsa pengarna på viktigare saker. Belysning är bra, och fler träd. Själv känner jag mig jättetrygg här, säger Mia Nyqvist.

Mia Nyqvist känner sig trygg i Rågsved. Här med hunden Axa.

Mia Nyqvist känner sig trygg i Rågsved. Här med hunden Axa.

Mimmi Epstein

En annan kvinna som Mitt i träffar vid stationen har bott i Rågsved sedan 1950-talet.

– Jag är gammal, så jag är inte ute på nätterna. Men det låter bra med mer belysning. Jag trivs väldigt bra, med närheten till naturen och Snösätraområdet. Det är otäckt med allt som sker i samhället, men jag tycker att det har blivit lugnare stämning i området på sistone, säger kvinnan.

Fyra miljoner

Staden lägger fyra miljoner kronor på att rusta upp kring Rågsveds tunnelbanestation.

– Broarna ligger tätt och skapar en känslan av en lång gångtunnel, och stödmuren skymmer sikten för dem som kommer ut från tunnelbanan. Där har det hängt ett klientel som har skapat oro. Förhoppningen är att det ska kännas tryggare när vi tar bort den, säger social- och trygghetsborgarrådet Alexander Ojanne (S) när Mitt i träffar honom vid muren.

Förändringarna i den fysiska miljön är en av flera insatser.

– De gör inte att folk slutar knarka eller att narkotikaförsäljningen upphör, men den upplevda tryggheten på centrala platser har ett värde. Den handlar om den stora majoritetens vardag, säger Alexander Ojanne.

En rad trygghetsskapande åtgärder ska även göras i lekplatsen Fjädern, ett stenkast från centrum.

En rad trygghetsskapande åtgärder ska även göras i lekplatsen Fjädern, ett stenkast från centrum.

Mimmi Epstein

Lekplatsen Fjädern, som ligger i närheten av centrum, ska också rustas upp. Bland annat med belysningspollare i rabatterna och bommar som ska förhindra bilister att köra in i parken. Tanken är att involvera närliggande förskolor och boende i planeringen.

– Det är rätt glest med lampor där i dag, så kvällstid och den mörka tiden på året är platsen lite dunkel, säger Alexander Ojanne.