Från och med den 7 januari ska munskydd bäras i kollektivtrafiken under rusningstid, på vardagar klockan 07-09 och 16-18. Detta enligt en den nya allmänna rekommendationen från Folkhälsomyndigheten som kom före nyår.

Reglerna gäller i hela landet. De som är födda 2004 eller senare är undantagna.

Folkhälsomyndigheten har därmed svängt i munskyddsfrågan och menar nu att de kan hjälpa till att hindra smittspridning i kollektivtrafik där det inte går att boka plats, och där det finns risk för trängsel.

Eget ansvar

Det är resenärernas ansvar att ha med sig munskydd, men Folkhälsomyndigheten menar också att kollektivtrafikföretagen bör tillhandahålla munskydd för dem som inte har med sig något.

SL skriver i ett pressmeddelande att munskydd kommer att finnas vid de närmare 500 kiosker, närlivs och varuautomater som finns i anslutning till kollektivtrafiken. De kommer också att säljas i tunnelbanans och pendeltågtrafikens spärrar.

Dessutom kommer resenärer kunna få ett munskydd mot uppvisande av giltig biljett vid kundtjänsterna vid Sergels torg och Centralen.

Kan kastas i papperskorgen

Kristoffer Tamsons (M), ordförande i SL och för Svensk kollektivtrafik säger i ett pressmeddelande:

– Rekommendationen om munskydd är välkommen, då den förtydligar något både myndigheter och resenärer efterfrågat. Viktigt är att vi betonar det personliga ansvaret och tryggheten i att det är vad det handlar om i hela Sverige.

Enligt Svensk kollektivtrafik ska resenärerna ha munskydd på under hela resan och inte ta av det förrän de kommer utomhus. Använda munskydd betraktas som vanligt avfall och kan kastas i papperskorgen.

Får åka med

De som inte har munskydd kommer inte att avvisas. "Det är varken förarens eller någon annan personals ansvar att övervaka efterlevnaden av rekommendationen" skriver Svensk kollektivtrafik.

SL uppger att de som arbetar nära resenärer, som kundservice, biljettkontrollanter och ordningssvakter, kommer att bära munskydd under rusningstid.

Munskydden bör sättas på och tas av på ett särskilt sätt. På 1177 Vårdguiden finns en film som visar hur man ska göra.