Karolina Bjällerstedt Mickos är född, uppvuxen och bosatt i Järfälla. Nu har hon släppt sin sjätte bok, deckaren Kejsarinnans krona.

– Syftet med den här boken är att skildra Järfälla utan att det bara handlar om Järfälla, säger Karolina Bjällerstedt Mickos.

Tog fyra år att skriva

Boken, som tog hela fyra år att färdigställa från idé till tryckt exemplar, handlar om en trio antihjältar som återses efter ett år isär. Rivalitet, kärlek och mumier är att vänta i den fartfyllda deckaren när en rad mystiska händelser, som utspelar sig i Järfälla, får dem att hitta tillbaka till varandra.

– En guldkrona, som tillhört Wu Zetian som historiskt sett var Kinas enda officiellt erkända monark och kvinnliga kejsare, har smugglats till Järfälla av trions ärkefiende. Därefter händer diverse mystiska saker som gruppen måste reda ut.

Bokens tillkomst grundar sig i att Karolina, efter lanseringen av Dödens kommun, kände att det fanns mer att säga om huvudpersonerna.

– Efter den första boken kände jag att jag hade så mycket mer att berätta. Hur det går för huvudpersonerna till exempel. Kort sagt så fanns det utrymme för att skriva mer.

Intervjuat experter

Inspirationen till boken hämtar Karolina från sitt intresse för arkeologi och historia. I sitt researcharbete har hon intervjuat historiker, arkeologer, kriminologer och mandarinlärare.

– Under processen att skriva boken har jag tagit hjälp av en mängd olika människor som har betydligt högre kunskap i olika områden än vad jag har. Jag har lärt mig att det jag trodde stämde kanske inte alls gjorde det. Andra saker har jag fått lära mig helt från grunden för att boken ska bygga på rätt fakta.

Kan bli uppföljare

Det blir tyst en stund. Sedan svarar Karolina att det tar lång tid att färdigställa en bok, framför allt då hon har sitt jobb som kommunikatör på Järfällahus på dagtid. Detta gör det svårt att sia om det kommer bli ytterligare en uppföljare.

– Jag har idéer och bokens slut lämnar utrymme för fortsättning. Det finns en tanke på vad som händer sen, men vi lämnar det där just nu.

En cliffhanger med andra ord.