Emil Benyamin trivs i Vasastan.

Emil Benyamin trivs i Vasastan.

– Burritos rinner i mina vener. Jag vet hur de ska smaka och ingen går härifrån hungrig, säger Emil Benyamin, 42, som har grundat restaurangen tillsammans med sin fru Jane.

Han växte upp i Flemingsberg och Alby men fick tidigt upp ögonen för södra Kalifornien. Han räknar upp klassiska rapartister som Snoop dogg, Warren G och Dr. Dre.

– Det var i musiken jag hittade mig själv. Jag har alltid älskat västkustmusik och var mycket i San Diego och Los Angeles som yngre och bodde i South Central i några år.

Alla rätter toppas med restaurangens egna såser.

Alla rätter toppas med restaurangens egna såser.

Mr Burrito and friends öppnade på Dalagatan i oktober, snett mittemot Eastmaninstitutet och ett stenkast från Astrid Lindgrens gamla lägenhet. I januari började affärerna ta fart.

Burriton, en tortilla med fyllning, är en klassisk mexikansk maträtt som ofta även hittas i amerikanska kök. Brödet, som fylls med kött, kyckling, bönor eller ris, sås och ost, är lätt grillat eller ångat för att bli formbart.

– Vårt bröd bakas av mexikaner. Men jag kan inte säga mer än så, det är vår hemlighet, säger Emil Benyamin och ler.

På väggen hänger bilder på en blå bil och en svart motorcykel, ombyggda och lackade i klassisk customkultur som ofta ses i hiphop-videor.

– Jag har hållit på mycket med lowriders och byggt bilen och motorcykeln själv. Bilen vann folkets pris på Skandinaviens största bilmässa, och det är lite vad vi försöker göra här med, säger Emil Benyamin och formar en ring med armarna.

– Alla är välkomna, vi vill integrera folk. "Mr Burrito" är jag och min fru, "friends" är alla som kommer hit.

Varför startade ni restaurangen?

– Vi tyckte att det saknades riktiga och goda burritos. Men också för att det i det Sverige jag växte upp i fanns en gemenskap, det fanns inga gränser. I dag är det annorlunda. Men alla är familj, och det vill vi sprida här.

– Om någon sitter och ser lite ledsen ut när du går förbi – le! Du vet inte vad den personen går igenom. Det kostar dig aldrig något att vara snäll.

Sedan 20 år tillbaka driver Emil Benyamin en restauranggrossist och levererar sina egna råvaror. Han betonar att allt lagas från grunden. Erfarenheterna från finanskrisen 2008 har gjort att han inte oroar sig för de stigande priserna på vare sig el, ränta eller lokalhyra.

Målet är att öppna fler restauranger.

– Jag fortsätter att jobba när folk sover. Folk kan kalla mig för arrogant men för mig är det självsäkerhet. Man måste tro på sin produkt för att lyckas.

Efter att länge ha bott på Östermalm och lekt med barnen i Vasaparken sökte paret upp en lokal i närheten.Tanken är att barnfamiljer ska ha någonstans att äta utan att behöva lämna sin plats i parken.

– Amerikaner har sagt till mig att våra burritos är godare än hemma. Då är det klart att man känner sig stolt, det är en stor bekräftelse.

En kvinna kommer in och beställer på engelska. Det visar sig att hon är från just South Central.

– Jag gick förbi och tänkte att jag ju gillar burritos. Nu är det upp till bevis!