Som Mitt i Solna rapporterat om är det Moderaterna som står för valets största tapp, minus 3,3 procentenheter, i Solna.

Men det är lilla Miljöpartiet som förlorar störst andel av sina väljare.

Partiet gick in i Solnas blåa styre efter förra valet. Är det väljarnas straff vi ser nu?

Kommunalrådet Victoria Johansson (MP) utesluter inte det.

– Det är en tänkbar förklaring. I en koalition med andra partier får man inte genomslag för hela sin egna politik och det klart att väljare kan vara besvikna på att det inte blivit mer grönt. Samtidigt ser vi en bakåtgående trend i hela länet, Miljöpartiet tappar även där vi varit i opposition. Så det är svårt att bryta ut vad som hänt just i Solna. Vi behöver utvärdera valrörelsen nu.

4,4 procent, hur tänker du kring det?

– Det är en stor besvikelse. Vi hade absolut förväntat oss ett bättre resultat här.

2014 fick ni över 13 procent i Solna.

– Ja, det är lite svårt att greppa faktiskt. Ganska deppigt. Och jag tror det handlar mycket om trender på nationell nivå. 2014 var det allmänt poppis att vara miljöpartist – vi var ganska kaxiga och framåt. Här i Solna hade vi frågan om Råstasjön som var en extremt tydlig konfliktfråga där vi starkt tog ställning för naturreservatet. Några sådana konfliktfrågor har vi inte haft i den här rörelsen.

Vill ni fortsätta vara med och styra Solna?

– Absolut, det är vår utgångspunkt. Vi ser våra frågor som oerhört viktiga, det handlar om planetens överlevnad. Och det är i ett styre man gör skillnad.

Socialdemokraterna gick starkt i valet. Kommer ni knacka på deras dörr nu?

– Det är ett otroligt valresultat som det bara går att imponeras av. Vi har sagt det tidigare, vår politik ligger närmast S och V så det är absolut intressant med de framgångar vi ser där. Jag föreställer mig att det blir en del trevanden och förfrågningar och chattsamtal framåt. Man får ha mobilen nära till hands och hålla kanalerna öppna.