Flera av de stora vaccinationsmottagningarna som öppnade i våras har gjort sitt. Mottagningen på Zinkensdamms IP exempelvis, som drivs av PR vård, stänger i september och kommer då att ha gett omkring 100 000 doser på plats.

Fållan i Slakthusområdet som drivs av Doktor 24 stänger också i mitten eller slutet av september.

I ett mejl till Mitt i skriver kommunikationschef Sara Dannborg "Vi kommer då att ha utfört cirka 150 000 covid-vaccinationer. För att ro i land denna stora utmaning har vi anställt 150 sjuksköterskor, ett 15-tal kövärdar, 10 administratörer och dessutom har 4-5 farmaceuter från Apoteket bidragit genom att bereda vaccin och därmed effektivisera vaccinationsflödet".

Minskad efterfrågan

Flera andra privata vårdgivare har drivit vaccinationscentraler. Den i Filadelfiakyrkan drivs av Capio medan Kry har hand om den i Nacka strand samt Bredbyskolan i Rinkeby.

Krys presschef Jonas Beltrame-Linné uppger att de har avtal med regionen till den sista oktober.

Doktor.se, som vaccinerar i Skärholmen och Upplands Väsby, har inget sista datum för sina mottagningar. "Det hänger på den efterfrågan som finns hos befolkningen. Vi kan dock konstatera att det finns ett minskat söktryck hos våra enheter " skriver de i ett mejl.

Ny strategi

När regionen den 9 juli öppnade för vaccination för alla över 18 år fanns 37 vaccinationsmottagningar över hela länet, samt fyra vaccinationsbussar.

Nu är mer än hälften av länets vuxna fullvaccinerade, och 80 procent har fått sin första dos.

Regionen övergår därför till en annan strategi för vaccineringen

Tanken är att ha mottagningar med mindre kapacitet men med fortsatt god geografisk täckning över länet. I områden där vaccinationsgraden är låg ska dock mottagningarna fortsätta med full kapacitet.

– Syftet är att skapa flexibilitet för att snabbt kunna agera och möta efterfrågan om en tredje dos blir aktuell för vissa grupper eller för en större del av befolkningen, säger vaccinsamordnare Magnus Thyberg på regionens webb.

Redo för tredje dos

Vaccinationerna väntas pågå in i november och även senare.

Blir det aktuellt med massvaccinering med en tredje dos ska den ordinarie vården användas samt de vårdgivare som har vaccination i sina avtal.

Vaccinering kan även ske på husläkarmottagningarna, enligt strategin som fastställdes i vårdens kunskapsstyrningsnämnd den 25 augusti