Militärfartyg. Motortorpedbåten T56 ägs av Veteranflottiljen som har ett antal fartyg med bakgrund i marinen. Foto: Privat

Motortorpedbåt i brand – 20 personer ombord

Det började brinna i maskinrummet till en motortorpedbåt på Gålö den 4 september. En besättning på 20 personer tog sig oskadda i land och både helikopter och sjöräddning var på plats.

  • Publicerad 07:00, 10 sep 2021

Det var på eftermiddagen den 4 september som Sjöräddningssällskapet Dalarö fick larm om en brand på motortorpedbåten T56, ett gammalt militärfartyg som ägs av Veteranflottiljen, som har ett antal fartyg med bakgrund i flottan.

– Vi fick larmet om att ett militärfartyg med 20 personer ombord brann ute på sjön. Vi åkte ut tillsammans med andra sjöenheter och larmade även brandkåren på land, berättar Johan Szymanski, frivillig sjöräddare.

Under tiden hade besättningen lyckats ta båten till Gålöbasens norra hamn med egen maskin där de kunde lägga till och evakuera.

Brandkår, sjöräddning och ambulanshelikopter var på plats. En person togs till sjukhus för undersökning av luftvägarna men kunde efter kontroll åka hem.

"Som en eldkastare"

Det var i maskinrummet som branden börjat. Ett bränslerör ska ha spruckit och diesel ska ha sprayat ut på motorns heta turboaggregat, som i sin tur tände dieseldimman.

"Lågan var som en 'eldkastare' från den brinnande dieseln som hettade upp intilliggande bränslerör som smälte och började läcka diesel vilket ökade brandförloppet", skriver Veteranflottilljen på sin hemsida.

Farligt. Släckningsarbetet pågick i trettio minuter och rökdykare behövde ta sig ner i maskinrummet. Foto: Privat

Pådrag. Både sjöräddning, brandkår och helikopter var på plats vid Gålöbasen i Haninge. Foto: Privat

Hög värme

Rökdykare fick ta sig ner till maskinrummet för släckningsarbete och efter cirka 30 minuter var branden släckt. De höga temperaturerna på båten märktes även av utomhus, berättar Johan Szymanski.

– När vi gick på däck så kunde vi se att färgen på båten bubblade. Det inneslutande området med så mycket värme, det är ett väldigt riskfyllt jobb för brandmännen som gick ner där.

Veteranflottiljen skriver på sin hemsida att nu har en sanering av maskinrum och motorer på båten påbörjats.