För snart fem år sedan skulle moskén på Skärholmsvägen bakom Mikaelikyrkan ha stått klar. Men det är först nyligen den har börjat byggas. Bakom bygget står Islamiska stiftelsen i Skärholmen. Den 2 000 kvadratmeter stora moskén ska bli två våningar hög och förutom en sal för bön ska det även finnas kafé och lokaler för utbildning och samvaro.

Detaljplanen godkändes slutgiltigt i mars 2014 och enligt planen skulle bygget vara klart inom fem år. Att det inte blev så beror enligt exploateringskontoret på att ett religiöst samfund inte har samma finansieringsmöjligheter som ett privat byggbolag, så det blev en förskjutning i tiden för att samla in pengar. För att de skulle kunna bygga krävdes också att staden gjorde arbeten runtomkring och flyttade ledningar.

Moskén ska byggas på Skärholmsvägen.

Moskén ska byggas på Skärholmsvägen.

Tengbom

Byggplanen har väckt kritik

Många i Skärholmsområdet minns säkert långbänken med triangeltomten vid Ålgrytevägen och Stora Sällskapets väg i Bredäng, där kulturföreningen Fratia lät gräva upp tomten med planen att bygga en rumänsk-ortodox kyrka. Tomten stod sedan inhägnad med bråte i många år innan staden slutligen återtog marken eftersom föreningen aldrig lyckades finansiera bygget. Men någon risk att det blir så även med moskén är det inte eftersom finansieringen nu är säkrad, enligt exploateringskontoret.

Här mellan slutet på Äspholmsvägen och Skärholmsvägen påbörjades moskébygget i Skärholmen i december.

Här mellan slutet på Äspholmsvägen och Skärholmsvägen påbörjades moskébygget i Skärholmen i december.

Angie Gray

Som Mitt i tidigare berättat har planerna på ett moskébygge väckt reaktioner. Sverigedemokraterna tryckte bland annat på att Islamiska stiftelsen i Skärholmen, som står bakom bygget, har kopplingar till den turkiska rörelsen Millî Görüş, IGMG. När Mitt i 2022 gick in på hemsidan för tyska IGMG:s byggnadsorganisation EMUG, fanns Skärholmens moské listat som ett av deras byggprojekt. Samtidigt sa Talha Okur, pressansvarig för Islamiska stiftelsen i Skärholmen, till Mitt i att det inte fanns någon koppling mellan stiftelsen och IGMG, eller någon annan organisation, eftersom det står i stiftelsens stadgar att man ska vara fristående och att bidragen kommer från företag och privatpersoner. 

Exploateringskontoret uppger att de inte vet vem som finansierar moskébygget och det är heller inget som kontrolleras nu. Kontrollen gjordes i samband med tomträttsuppgörelsen och några konstigheter framkom inte då. Nu är beslutet fattat och då gäller det juridiskt. 

Vid moskén planeras även 20 parkeringsplatser. Bedömningen som gjorts under planprocessen är att det är tillräckligt eftersom det är ett bra kollektivtrafikläge.